Prvi put nakon 1970. Japan ostao bez struje dobivene iz nuklearne centrale

U Japanu je počeo postupak zaustavljanja posljednjeg aktivnog nuklearnog reaktora, od njih 54, zbog višemjesečnih radova na održavanju centrale, čime je treći najveći korisnik nuklearne energije na svijetu prvi put od 1970. ostao bez struje dobivene iz nuklearne centrale.

Radovi na tom reaktoru u centrali Tomari na otoku Hokaidu trajat će nešto dulje od 70 dana. Potom se operater elektrane, tvrtka Hokkaido Electric Power Co., nada ponovnom uključenju reaktora, ali to nije sigurno.

Naime, nijedan japanski reaktor koji je zaustavljen radi pregleda ili održavanja nakon nesreće centrale u Fukushimi, čiji su reaktori uništeni u potresu i pratećem tsunamiju 11. ožujka 2011., poslije nije pokrenut zbog novih sigurnosnih uvjeta.

Prije te nesreće Japan je svojom nuklearnom proizvodnjom pokrivao 25-30% vlastitih potreba električne energije. Regionalne elektrokompanije pritišću vlast i javnost da se reaktori pokrenu i upozoravaju na buduću nestašicu struje tijekom razdoblja velikih vrućina.

Čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria nedavno je zatražio da Japan pokrene reaktore za koje je potvrđeno da su sigurni i naglasio gospodarske probleme zbog nedostatka električne energije.

Japanska javnost tomu se protivi. Održat će se i antinuklearni skupovi. [hrt]