Istraživanje: 41 % građana Hrvatske i 35 % građana Srbije podrijetlom je iz BiH

Sve hrvatske reprezentacije koje su na europskim, svjetskim i olimpijskim natjecanjima osvajale medalje i nizale druge velike uspjehe u svome sastavu imale su igrače koji su rođeni ili su podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Taj podatak izgleda pomalo nestvaran kada se zna da je u BiH prije rata živjelo samo 800 tisuća Hrvata, a posljednjih 17 godina ta se brojka doslovce prepolovila. Toliku zastupljenost igrača bh. podrijetl najbolje objašnjava činjenica da je čak 41 posto građana Hrvatske podrijetlom iz BiH.

Do toga podatka, kako piše Večernji list, došla je njemačka politička zaklada “Friedrich Ebert” sa sjedištem u BiH koja je zajedno sa zagrebačkom agencijom Millenium promocija provela opsežno istraživanje u Hrvatskoj i Srbiji pod nazivom “Što građani Hrvatske i Srbije misle o Bosni i Hercegovini i njezinim građanima”.

Istraživanje je još potvrdilo da je i 35 posto građana Srbije podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

“Rezultati istraživanja objedinjeni su u studiji ‘Imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji’, koja ovih dana izlazi iz tiska na engleskom jeziku. Zaklada “Friedrich Ebert” rezultate ovog zanimljivog istraživanja i studiju će predstaviti javnosti 18. svibnja u Tuzli, 19. svibnja u Banjaluci, a potom u Mostaru i Sarajevu”, izjavio je dr. Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i vodeći stručnjak koji se bavi problematikom imidža država.

Istraživanje je pokazalo da rođaci iz Hrvatske i Srbije ne dolaze često u rodni kraj ili kraj iz kojega su potekli. Samo 31 posto građana iz Hrvatske je u posljednjih petnaest godina boravilo u Bosni i Hercegovini, a tek 26 posto iz Srbije. Kao razlog njihova posjeta BiH navode se posjeti rodbini, poslovna ili turistička putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je u posljednjih petnaest godina BiH iz Hrvatske posjećivalo najmanje umirovljenika i onih mlađih od 30 godina, a najbrojniji su bili oni srednjih godina. Najviše hrvatskih građana posjetilo je Bosnu i Hercegovinu iz Slavonije (42%), Istre i Primorja (42%), Dalmacije (36%), a najmanje iz sjeverne Hrvatske samo 16 posto. Iz Srbije u BiH najmanje su putovali mladi i umirovljenici, a najviše oni srednjih godina. Najviše Srba je posjetilo BiH iz Beograda i okolice čak 39 posto, a potom ispitanici iz zapadne Srbije 35 posto i Vojvodine 29 posto. Najmanje ih je boravilo u BiH iz istočne i jugoistočne Srbije.