Pudarić: To što rade SDA, HSP i NSRD je izrugivanje demokraciji

svetozar-pudaricPotpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas je u izjavi za Agenciju Fena rekao da dio ministara, koji čini trenutnu većinu u Federalnoj vladi, a koji se protivi rekonstrukciji Vlade FBiH, ustvari pokušava samo kupiti što više vremena u kojem će za potrebe svojih stranaka, odnosno interesnih grupa koje zastupaju, potrošiti što više novca iz proračuna i riješiti što više njihovih problema.

“Čekamo da se Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odredi o datumu održavanja sjednice. Sasvim je jasno da ova vlada ovakva kakva jest nema podršku parlamentarne većine, i da je ovo što čine Stranka demokratske akcije (SDA), Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) i Hrvatska stranka prava (HSP) izrugivanje demokraciji”, kazao je Pudarić.

Trenutno stanje izvršne i zakonodavne vlasti ocijenio je stabilnim, rekavši da je “većina u Federalnom parlamentu stabilna bez obzira na to što bi neki priželjkivali da je stanje drugačije”.

“Većina, u kojoj sudjeluju dva HDZ-a, SBB BiH i SDP je stabilna i ima potrebnu većinu u oba doma Parlamenta Federacije BiH. U jednom normalnom demokratskom okruženju ona bi odavno već funkcionirala kao ta većina i kroz institucije izvršne vlasti, odnosno kroz novu vladu”, kaže Pudarić.

Mišljenja je da bi ta većina dokazala da li je sposobna realizirati ono što tvrdi ili ne. Na taj način, ističe Pudarić, mogla bi odgovarati i pred građanima i pred parlamentom za to što radi, ali na ovaj način joj je onemogućeno da tako djeluje.

Iako nije želio komentirati izlazak Mirsada Kebe iz SDA, kazao je da izuzetno cijeni svog kolegu – potpredsjednika Federacije BiH. “Siguran sam da je tu odluku donio nakon dugog razmišljanja i da je odvagao sve argumente za i protiv. Poštujem i cijenim njegovu odluku”, rekao je u izjavi za Agenciju Fena potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.