Radmanović: "Ne mislim da će se BiH dijeliti. Bar ne u neko dogledno vrijeme"

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govorio je u u intervjuu Dnevnom avazu o mogućnosti da dođe do podjele BiH. Pri tome je iznio mišljenje da se to u dogledno vrijeme neće dogoditi, ali je također napomenuo: “Naravno, nikad ne znate kako će se svijet okrenuti.”

“Ako svi konstatiramo da se ne možemo dogovoriti da živimo zajedno, haj’mo se onda podijeliti. Što je tu sporno? Mnogi se po svijetu dijele i nitko se previše ne uzbuđuje. Pa haj’mo vidjeti što je to. Kod nas se sve dočekuje na nož, pa i to. Osobno mislim da se može živjeti jedni pored drugih, pa i biti bliži i bolji i izmiješan. Silom miješanje ne vodi ničemu.

Ne mislim da će se BiH dijeliti. Bar ne u neko dogledno vrijeme. Niti mislim da o toj podjeli mi i trebamo pričati. Ali, kad govorim o ovome, onda svi nešto skaču.

A zašto ne mislim da će se BiH podijeliti? Pa to ne zavisi samo od nas. Onda, haj’mo se vratiti nekih 200 – 300 godina. Tko je na Balkanu crtao granice i koliko smo se mi pitali o tome???

BiH je međunarodno priznata zemlja, ima svoju stolicu u UN-u, funkcionira na osnovu Daytona i to izaziva sukobe i probleme među nama. Naša je odgovornost da radimo kako je napisano, a ne da se svađamo.

Dakle, da bi došlo do podjele, mora doći do dogovora među nama u BiH. A barem jedan od tri naroda nije za to i od te priče onda nema ništa.

Nadalje, tko god misli da se raspad BiH može dogoditi bez međunarodne zajednice, taj se vara. Dakle, nije u nekoj bliskoj budućnosti realna podjela BiH.

Naravno, nikad ne znate kako će se svijet okrenuti.

Stariji se sjećaju izjave državnog tajnika SAD-a da se Jugoslavija neće raspasti, a ona se već u to vrijeme raspala… Dakle, nikad ne znate hoće li se nešto u svijetu promijeniti.

No, kada je u pitanju Balkan, mislim da nema novih podjela. Ali najavljeni referendumi mijenjaju koncepciju Europe.

Imamo najavljen referendum u Kataloniji o samostalnosti u odnosu na Španiju; Britanci mrtvi hladni kažu – dajte da vidimo što hoće Škotska, bez obzira na nova nalazišta nafte i plina tamo. Može doći do novih problema na sjeveru Italije… no, sve je to nešto hipotetičko.

Mi se moramo vratiti BiH i njenom stabilnom političkom stanju, razvoju, ekonomskom napretku, a sve ovo ostalo – ostaviti po strani!”, rekao je Radmanović.