Čestitka Darie Krstičević, predstojnice Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima koji žive izvan Repulike Hrvatske je uputila čestitku u kojoj stoji:

Poštovane Hrvatice i Hrvati izvan Republike Hrvatske ,
dragi sunarodnjaci i dragi prijatelji diljem svijeta,

pred nama je najradosnije vrijeme u godini, vrijeme Božića. Vrijeme u kojem zajedno sa svojim obiteljima, okupljeni za zajedničkim stolom, slavimo nadu i zajedništvo.

Vrijeme blagdana i konac godine je i vrijeme promišljanja svih naših činjenja tijekom godine i prigoda da se podsjetimo na sve što smo ostvarili. Sigurna sam da svi zajedno, i mi u domovini i Vi koji živite izvan granica Lijepe naše, možemo biti zadovoljni.

Donesen je Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske! Osnovan je Državni ured za Hrvate izvan RH!

Time su stvorene temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica domovine – bosanskohercegovačkim Hrvatima, nacionalnom manjinom u europskim i susjednim zemaljama, te s hrvatskim iseljeništvom!

Pokrenuto je osnivanje Savjeta Vlade RH u čijem ćete radu Vi sudjelovati! Na taj ćete način moći jasno izreći svoje potrebe, davati prijedloge koji će pomoći unapređenju naših odnosa i snažnijem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Napravili smo iskorak i u financiranju programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Dali smo potporu većim, strateškim projektima koji u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

I ove godine mladi, druga i treća generacija iseljenih Hrvata, uz potporu Državnog ureda, uči ili usavršava hrvatski jezik. Osim što čuvaju hrvatsku kulturu, identitet i tradiciju, prilika je to i da bolje upoznaju Lijepu našu, domovinu svojih očeva i djedova.

Prvi put smo, sa željom jačanja veza iseljene Hrvatske s domovinom, pokrenuli i financiranje programa i projekata Hrvata u iseljeništvu.

Vjerujem da će, sve dosad učinjeno, biti dodatni poticaj da i dalje nastavimo graditi mostove koji nas povezuju jer dio smo jednog i nedjeljivog hrvatskog naroda, ma gdje živjeli! Hrvatska nije samo “stari kraj i zavičaj” kojeg se ponekad iz sentimenta posjeti, nego i Vaša domovina!

Stoga Vas, dragi prijatelji i sunarodnjaci, pozivam da, i u godini pred nama, ustrajemo na zajedništvu i jedinstvu. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bit će čvrsta spona i most tog zajedništva.

Neka međusobno uvažavanje i pomaganje ispuni naša srca i domove, a predstojeći blagdani donesu sreću i radost Vama i Vašim najmilijima!

U ime Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i moje osobno ime, svim Hrvaticama i Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske, želim čestit i blagoslovljen Božić, te sretnu i uspješnu 2013.godinu!