Radončić: Mi smo osvojili 780.000, a drugi blok 550.000 glasova

Hitno konstituiranje vlasti, razgovori nemaju alternativu i upućen je poziv SDA i SDP-u na sastanak 10. siječnja 2011. s jasno utvrđenim dnevnim redom rezime je sastanka lidera šest parlamentarnih stranaka (SNSD, SDS, HDZ 1990, HDZ, Stranka za BiH i SBBBiH).

Ni nakon tri mjeseca od izbora nema uspostave vlasti u BiH. Pobjedničke stranke SDP i SNSD nikako da sjednu za stol i dogovore uspostavu vlasti. SDP ne želi u vlasti vidjeti pobjednike među hrvatskim strankama HDZ BiH i HDZ 1990., već je u koaliciju pozvao marginalne HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak braće Lijanovića, dok Dodikov SNSD želi da hrvatske stranke pobjednice sudjeluju u vlasti.

Danas su u Sarajevu Milorad Dodik i Dragan Čović pozvali SDP i SDA na sastanak i dogovor oko uspostave vlasti, ni nisu se odazvali, ali su se razgovorima priključili Silajdžićeva Stranka za BiH i SBB Fahrudina Radončića.

Radončić i potpredsjednik SBiH Beriz Belkić naznačili su kako još nisu dali nikakva jamstva da će u parlamentu poduprijeti koaliciju koju bi predvodili Čović i Dodik. Kazali su kako im je stalo prije svega da BiH dobije učinkovitu vlast, no istaknuli su kako je temeljna odgovornost za to na SDP-u i SNSD-u kao dvjema strankama koje su dobile najviše mandata u državnom parlamentu.

S tom se ocjenom slaže i predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je također dodao kako “nije mudro” pokušati utemeljiti vlast u BiH bez dvaju HDZ-a te stoga treba učiniti sve ne bi li ih se pridobilo za partnere.

Radončić je, kako prenosi Dnevni avaz, stranke okupljenje na današnjem sastanku nazvao relevantnim jer su na općim izborima ukupno osvojile 780.000 glasova, dok je drugi blok osvojio 550.000. “Uloga SBBBiH je da djeluje povezujuće”, dodao je Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je kako se potvrdilo očekivanje da ovaj sastanak znači korak bliže uspostavi parlamentarne većine na državnom nivou. Po njegovim riječima fokus sastanka je bio na dva aspekta: programskim ciljevima i prioritetima u naredne četiri godine te kako doći do kvalificirane parlamentarne većine.

“Očekujem da će 10. siječnja doći do formiranja parlamentarne većine. Ove stranke pokazale su odgovornost i one imaju kapacitet za formiranje većine”, kazao je Ljubić te dodao da smatra kako ova skupina treba biti proširena drugim strankama koje su dobile legitimitet na izborima.

Milorad Dodik je istakao da je u Sarajevo došao s očekivanjem da bude formirana parlamentarna većina potrebna za izbor vodstva Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, ali da će za to, ipak, trebati više vremena.

“Predsjedavajući Vijeća ministara treba biti predstavnik, a ne pripadnik hrvatskog naroda jer je i ustavna konstitucija BiH takva”, istakao je Dodik. On smatra da oni koji ne žele sudjelovati na ovim sastancima snose odgovornost za nefunkcioniranje vlasti u BiH.