Skupština RS potvrdila Vladu Aleksandra Džombića

Republika Srpska danas je dobila novu Vladu, na čelu s Aleksandrom Džombićem. Ministar financija RS-a bit će aktuelni načelnik Mrkonjić-Grada Zoran Tegeltija, resor zdravlja i socijalne zaštite i nadalje vodi Ranko Škrbić, a dosadašnje pozicije u Vladi RS-a zadržat će i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, pravde Džerard Selman, unutaršnjih poslova Stanislav Čađo i ministar prometa i veza Nedeljko Čubrilović.

U novu Vladu RS-a ulazi Željka Cvijanović, koja je bila šefica kabineta bivšeg premijera Milorada Dodika, i vodit će resor za ekonomske odnose i regionalnu suradnju, a Davor Čordaš će biti na čelu Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ministar industrije, energetike i rudarstva bit će aktuelni direktor “Elektrokrajine” Željko Kovačević, nauke i tehnologije Jasmin Komić, dosadašnji zamjenik gradonačelnika Banje Luke, a resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzima poslanik SNSD-a iz Bijeljine Miroslav Milovanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić bit će ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a iz te stranke je i novi ministar trgovine i turizma Gorana Zlatković.

Ministrica obitelji, omladine i sporta bit će Nada Tešanović, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, a ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, novinarka RTRS-a iz Prijedora .

Izboru nove entitetske vlade prethodila je duža rasprava, pri čemu je oporba kritizirala program rada nove Vlade, dok mu je vladajuća izrazila podršku. Zastupnik SDA Senad Bratić kritizirao je činjenicu da u programu nema ništa što se tiče povratnika u oba entiteta.

Osvrćući se na činjenicu da u novoj Vladi nema ministara iz SDA, Bratić je rekao da mandatar nije ni razgovarao s predstavnicima SDA o ulasku u izvršnu vlast.

Izbor nove Vlade mora da potvrdi i Vijeće naroda RS-a.