Radončić: SSB će jedno ministarsko mjesto ustupiti Lijanovićima

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić tokom današnjeg razgovora s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom rekao je da je Budimir na tom mjestu izabran zahvaljujući glasovima SBB BiH.

“Bio sam slobodan da predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira upoznam o činjenici da je on na tom mjestu izabran glasovima SBB BiH u Domu naroda, i da bez tih glasova, nas kao lidera opozicije, nije bio moguć njegov izbor”, rekao je Radončić novinarima.

Istakao je da je Budimiru predočio podatke o tome da nova koalicija u Parlamentu ima više od pola milijuna dobijenih glasova, a da je Budimir osobno dobio 2.104 glasa, a njegova stranka oko 10.000.

Naglasio je da je razgovor bio vrlo korektan, a da je Budimir iznio svoja stajališta “koja su drugačija od naših, ali moja je opcija da prije ili kasnije mora doći do kompromisa, i da mora doći do pozitivnih promjena u BiH“.

Radončić je na pitanje kako će osigurati 66 glasova izjavio da najprije Budimir treba završiti svoje konzultacije, “pa ćemo vidjeti hoće li potpisati ili neće, a mi sigurno u ovo ne bismo ušli da nemamo tu brojku”.

Na pitanje je li istina da je Narodnoj stranci Radom za boljitak ponuđenoa jedno ministarsko mjesto, Radončić je rekao da “postoji jedna loša situacija po nas Bošnjake, da predstavnici hrvatskog naroda, odnosno dva HDZ-a nama ponekad s razlogom prigovaraju majorizaciju, da mi biramo hrvatskog člana Predsjedništva BiH i da dvije najveće hrvatske stranke nisu federalna vlast”.

“Ako Hrvati ne mogu između sebe, mislim na njihove političke projekte, da se dogovore o jednom ministarskom mjestu, mislim da je za nas Bošnjake pametno da po cijenu jedne kolateralne štete, a to je jedno ministarstvo SBB-a BiH, riješimo da imamo što više Hrvata u Federalnoj vladi”, rekao je Radončić.