Sarajevska županija: SDA-ove ministre zamijenili novi iz reda SDP-a i SBB-a

Županijska vlada u Sarajevu dobila je šest novih ministara nakon što su zastupnici u Skupštini Županije Sarajevo na današnjoj sjednici s 19 glasova ZA, pet suzdržanih i šest glasova protiv usvojili odluku o njihovom imenovanju.

Nakon elektronskog glasanja bilo je 18 glasova ZA, četiri suzdržana i šest glasova protiv, ali je šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković izrazio sumnju u glasanje.

Za imenovanje ministara glasovali su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Naše stranke, Bosanske stranke (BOSS) i nezavisni zastupnik Enes Zeković, dok su protiv glasali zastupnici SDA, suzdržani su bili zastupnici iz Stranke za BiH i Socijaldemokratske unije (SDU) BiH.

Zlatko Petrović (SBB) imenovan je za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, Mersiha Slipičević (SBB) je nova ministrica stambene politike, Zilha Ademaj (SBB) ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, novi ministar za boračka pitanja je Vahid Karavelić (SBB), Dubravko Lovrenović (SDP) je novi ministar kulture i sporta, dok je novi ministar financija Mirza Sendijarević (SDP).