Reagiranje dr. Franje Topića na tekst Milana Ivkošića

Predsjednik HKD-a Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je regiranje Večernjem listu na tekst koji je napisao i u istom listu 12. veljače 2011. objavio Milan Ivkošić, a pod naslovom “Mjera za dopustivo hrvatstvo”. Reagiranje objavljeno Večernjem listu od 7. ožujka 2011., prenosimo u cjelosti:.

Radi istine, poštovanih čitatelja i javnosti dužan sam reagirati na tekst Milana Ivkošića “Mjera za dopustivo hrvatstvo” kojeg je objavio u Obzoru dodatka Večernjeg lista, 12. veljače 2011.

Naravno svatko može misliti pa i pisati što hoće, ali ako želi biti objektivan, i iole uvažavan, onda bi se trebao držati barem činjenica i osnovnog ljudskog morala.

Kao prvo treba reći da se autor uopće ne osvrće na HTV-u emisiju Lica nacije; drugo ne spominje drugu dvojicu cijenjenih gostiju koji su slično govorili. Mnogi su rekli i napisali da je ova emisija jedna od rijetkih pozitivnih priča o bh. Hrvatima i o BiH. Autoru je očito ovo bila samo dobrodošla prilika da napadne moju malenkost i HKD Napredak koji vodim. Upadljivo je da autor ne osporava nijednu činjenicu iz ‘nepreglednog niza statističkih podataka’ koju sam iznio u emisiji nego uvodi sasvim druge teme u svoj osvrt i proizvoljno iznosi krive zaključke i opake optužbe. Ponovit će neke “statističke podatke” koje sam iznio i u emisiji, jer su prevažni i jer pokazuju da Hrvati u BiH imaju perspektivu i budućnost unatoč mnogih problema. Danas u BiH djeluje 96 hrvatskih osnovnih škola, 57 srednjih škola, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Apeiron u Travniku, a osniva se i Vrhbosansko sveučilište. Imamo 19 radio postaja, tri televizije: HTV KISS – Kiseljak, Hercegovačku televiziju, HTV Oscar C iz Mostara, 188 KUD-ova i drugih udruga, 42 Napretkove podružnice, dva dnevna lista Dnevni list i bh izdanje Večernjeg lista, četiri crkvena lista, brojne župne lokalne listove i veliki broj različitih udruga. Sam Napredak izdaje četiri lista i ima dva radija, ima 40 zborova, tamburaških orkestara i folklornih grupa. Imamo više hrvatskih nogometnih, košarkaških, rukometnih,i drugih sportskih klubova. Naravno da su mnoge druge zajedničke institucije i hrvatske.

Sada osvrt na mali, ali otrovni tekst. Svoje insinuacije i teške optužbe kolumnist gradi na dvije krive i vrlo problematične postavke. A kako onda uopće išta može biti ispravno?

Prvo, uzima kao ključni argument moje diskvalifikacije izmišljeno pismo predsjednika Napretkove glavne podružnice Mostar, cijenjenog prof. dr. Miroslava Palamete, u kojem se traži moja ostavka i što šta drugo, a koje je portal Poskok plasirao kao jednu od konstrukcija u borbi protiv HKD Napredak, a i mene osobno kao čelnog čovjeka ovog velikog i uglednog društva. Zna se i zašto je to plasirano, ali ćemo o tome drugi put. Da je pismo bilo izmišljeno dovoljno je malo bolje pogledati jer je Poskok, kao prava zmija, bio oprezan pa je sitnim slovima na dnu teksta napisao da je pismo izmišljeno. Može se misliti kakvi se zaključci i koliko se ozbiljne teorije mogu graditi na izmišljenim pismima i tekstovima? Kakav je to novinar i koliko je dobar čovjek, da o moralu i ne govorimo, koji barata s takvim “dokumentima”?!

I drugi argument napada je loš kao i prvi. Spominje g. Ivkošić gđu Lidiju Korać koja je članica Središnje uprave Napretka, a ujedno je i članica Predsjedništva SDP-a. U članku 8. Statuta HKD-a Napredak stoji “Društvo je izvanstranačko. U sva upravna tijela Društva i podružnica/udruga u pravilu ne biraju se čelni dužnosnici iz političkih stranaka”. Čelnici su prema tumačenju Napretkova statuta: predsjednik, dopredsjednik i glavni tajnik stranke. No, ako su toliko zabrinuti za “političku čistoću” Napretka zašto kolumnist i poskoci nikad nisu spomenuli da je npr. predsjednik Napretka u Kiseljaku Ivo Miro Jović član Predsjedništva HDZ BiH i bivši član Predsjedništva BiH. U Središnjoj upravi i drugim tijelima ima pripadnika različith stranaka. Zanimljivo da ovim borcima za Napretkovu političku čistoću nije smetala gđa Korać kad je bila HDZ-ova pomoćnica ministra ili predsjednica državnog Središnjeg izbornog povjerenstva!!!

Sve ovo je služilo g. Ivkošiću da na malo prostora iskonstruira teške optužbe na račun Napretka, a i na moj račun, jer “potičem razornu podršku SDP-u i Komšiću” i stojim “isključivo na strani one politike koja je naš narod skupo stajala sve ove godine”. To jednostavnije znači da sam, kako se to u komunizmu govorilo, “narodni neprijatelj”, kojem bi se po ovoj logici trebalo i suditi.

Da nisam pročitao ovaj zlobni uradak ne bih znao da Napredak i ja “razaramo hrvatstvo”, i da sam rekao kako sam ja “mjera dopustivog hrvatstva”. To bi trebao biti, prema tužitelju Ivkošiću, još jedan razlog da mi se sudi, a da se Napredak valjda ukine kao što je bio ukinut u vrijeme komunizma.

Da nije g. Ivkošića ne bih znao da “iseljavam Hrvate iz BiH”. Ovakve konstrukcije su ponavljanje komunističkog uzorka: optuže te, a onda moraš dokazivati da si nevin, što naravno nemam namjeru. A dodat ću samo kako se može vidjeti neistinitost i kakvoća ove klevete iz moje nedavne objavljene izjave prilikom podjele Napretkovih stipendija: Napredak i ja ćemo podržati sve osim odlaska iz ove zemlje.

Ali ono što imamo namjeru jest da ćemo na slijedećoj sjednici Središnje uprave razmotriti tužbu protiv g. Ivkošića za rečenicu kako moja izjava “miriše i na genocid, kao da je izrečena iz usta najokorjelijeg islamskog fundamentalista u BiH”. Po ovoj izjavi, ja, a onda i mnogi vrijedni, neumorni i pošteni Napretkovci, trebali bismo biti procesurini ne na domaćim sudovima nego na haškom sudu. Ako je i od Ivkošića, previše je!

P.S. Na tekst u Večernjem listu upozorio me predsjednik Hrvatskog psihološkog društva, kojeg inače nisam poznavao, i rekao mi je: Velika većina je na vašoj strani. Samo nastavite tako raditi!