Robert Gates: Članice NATO-a moraju povećati doprinos savezu

Odlazeći američki ministar obrane Robert Gates upozorio je da članice NATO saveza moraju povećati izdvajanja za obranu ili će se Savez, kako je rekao, sučeliti s “blijedom, ako ne i turobnom” budućnošću u kojoj možda, u NATO-u, neće biti Sjedinjenih Država.

Američki se ministar obratio skupu Prioriteta Obrane i sigurnosti u Bruxellesu, govorom za kojim se vjeruje da je jedan od njegovih posljednjih većih istupa prije negoli krajem mjeseca napusti dužnost. Rekao je da članovi američkog Kongresa gube strpljenje s time da snose tri četvrtine troškova saveza.

Ministar Gates je podsjetio da je svih 28 članica NATO-a glasovalo za misiju protiv Moamera Gadafija, ali da manje od polovice njih sudjeluje. Rekao je da neke članice koje sudjeluju nakon 11 tjedana ostaju bez streljiva, tražeći od Sjedinjenih Država da to nadoknade. Američki ministar obrane otvoreno je upozorio da ako NATO želi izbjeći – citiramo – “vrlo stvarnu mogućnost kolektivne vojne irelevantnosti”, zemlje članice moraju potražiti načina da pojačaju svoje borbene kapacitete.

Napomenuo je da je nespremnost ili nemogućnost da se pojača sudjelovanje imala utjecaj i na operacije u Afganistanu, gdje koalicija povremeno “muku muči” kako bi održala razinu od 45 tisuća vojnika. Po Gatesovim riječima, misija u Afganistanu mora biti obavljena jedinstveno i ne smije biti diktirana financijskom situacijom kod kuće svake pojedine članice.

Američki ministar obrane napomenuo je da je NATO postao savez s dva kruga zemalja – u jednom su članice koje su koncentrirane na humanitarne misije i razvoj, a u drugom one koje snose teret borbenih misija, što je po njegovim riječima “neprihvatljiva situacija”.

Ako druge zemlje ne povećaju svoj doprinos, rekao je, buduće američke administracije mogle bi smatrati da se ne isplati ulagati u savez, jer je ono što se dobiva kao rezultat – premalo.