Rusi će napasti Europu, ako propadnu razgovori o “raketnom štitu”

Rusija je spremna na preventivni napad na Europski obrambeni raketni sustav ako Sjedinjene Američke Države odbije dijalog o njemu, izjavio je ruski šef generalskog zbora Nikolaj Makarov, piše Index.hr.

“Odluka o preventivnom dopremanju napadačkog oružja bit će donesena kada situacija postane teža”, kazao je Makarov, na što su predstavnici NATO-a kazali da meta toga sustava nikada neće biti Rusija.

Rusi među ostalim mjerama zaštite najavljuju i dopremanje raketa kratkog dometa Iskander u regiju grada Kalinjingrada, ukoliko se s NATO-om ne dogovore oko raketne obrane. Upozorenje o preventivnom napadu je stiglo nakon što je ruski ministar obrane kazao da je došlo do zastoja u pregovorima o “raketnom štitu”.

S druge strane, SAD i NATO tvrde kako se s tim sustavom namjeravaju braniti od napada Irana i Sjeverne Koreje. Danas su otvoreni dvodnevni razgovori između Moskve, SAD-a i NATO-a. Dok ruski ministar Anatolij Serdjukov kaže da su pregovori u zastoju, NATO izvještava kako se nadaju da će doći do konačnog rješenja i potpisivanja sporazuma.