Ruskim punkericama dvije godine zatvora za “punk molitvu” protiv Putina!

Moskovski sud proglasio je krivima i osudio na dvije godine zatvora tri članice ruskog punk sastava Pussy Riot koje su 21. veljače, skrivene iza maski, s gitarama i ozvučenjem, otpjevale “punk molitvu” protiv predsjednika Vladimira Putina u hramu Krista Spasitelja u Moskvi.

Nadežda Tolokonjikova (22), Ekaterina Samucevič (29) i Marija Aljohina (24), kojima se sudi od kraja srpnja, rekle su da je namjera njihova prosvjeda bila upozoriti na tijesne veze između Ruske pravoslavne crkve i Putina, a ne uvrijediti vjernike.

Obrazlažući presudu, sutkinja Marina Sirova izjavila je da je njihova akcija bila pomno isplanirana. Osuđene su za huliganstvo i poticanje na vjersku mržnju. Tužiteljstvo je bilo tražilo trogodišnju kaznu zatvora.

Europska unija i SAD osudili su kaznu izrečenu članicama skupine Pussy Riot, ocijenivši da ona nije razmjerna njihovu djelu. Kritikama su se pridružili i OESS, Vijeće Europe te Ruska pravoslavna crkva, prenose svjetske agencije. Pjevačke zvijezde kao što su Madonna i Paul McCartney te tisuće ljudi diljem svijeta izrazile su potporu članicama Pussy Riota u vidu peticija, javnih objava i na druge načine. Bivši šahovski šampion i oporbeni vođa Gari Kasparov među 30-ak je osoba uhićenih u petak pred sudom u Moskvi.