Sabor žučno raspravlja o povjerenju vladi Jadranki Kosor

Nešto više od godinu dana nakon što je Jadranka Kosor preuzela dužnost predsjednice hrvatske vlade, Hrvatski sabor raspravlja o povjerenju njoj i njezinom kabinetu.

Inicijativu za izglasavanje nnepovjerenja vladi pokrenuli su SDP, HNS, IDS, HSP i Hrvatski laburisti zbog, kako su objasnili, odgovornosti za sve lošiju gospodarsku situaciju, za to što se ne provode reforme te za neuspjeh u zaključenju pregovora s Europskom unijom, ali prije svega zbog gubitka političke i moralne vjerodostojnosti.

Raspravu u Saboru obilježili su žarena atmosfera, povišeni tonovi, žestoke međusobne optužbe te brojne upadice, replike i ispravci netočnih navoda.

“Ova vlada nije u stanju više voditi Hrvatsku. Nema nikakav reformski potencijal. Ulazak u EU odgađa se u nedogled, ali ova vlada je prije svega odgovorna jer daje loš primjer i što svojim unutarstranačkim sukobima paralizira Hrvatsku. Mi mislimo da ova vlada sramoti Hrvatsku i da treba otići. Zaboga, raspišite izbore! Hrvatska je postala talac unutarnjih sukoba u HDZ-u i takvo stanje mora prestati u interesu Hrvatske, nacionalne stabilnosti, u interesu provođenja reformi i u interesu ulaska Hrvatske u EU”, kazao je u uvodnom govoru predsjednik SDP-a Zoran Milanović optuživši HDZ da je odgovoran za korupciju i druge deformacije, a da su njegovi unutarstranački problemi postali pandemija.

“Hrvatska pod HDZ-om pati i narušava joj se međunarodni ugled, bez obzira na to što imate drugačije tumačenje”, rekao je Milanović, koji na nedavni posjet premijerke Kosor Bruxellessu ne gleda kao na uspješan državnički, već kao marketinški posjet.

“Posjet Bruxellessu je marketinški, a rezultat je topao zagrljaj ta hladna i distancirana ocjena predsjednika Europske komisije da ne zna kada će Hrvatska završiti pregovore i da sve ovisi o nama”, ocijenio je.

Odbacio je tezu da bi rušenje premijerke Kosor dovelo u pitanje borbu protiv korupcije, a zamjerio je i činjenicu da se Vlada u svom očitovanju na SDP-ovu inicijativu poziva na međunarodnu podršku, te je premijerkin ovotjedni posjet Bruxellesu nazvao marketinškim, a ne državničkim. Vladi je predbacio da je Hrvatska jedna od rijetkih država koja gospodarski još uvijek stoji u minusu i zaključio da je krajnje vrijeme za izbore.

Premijerka Jadranka Kosor, uz koju su u Saboru bili gotovo svi članovi Vlade, SDP-ov je prijedlog i njegovo obrazloženje nazvala optužnicom.

“Neće se ovdje suditi Vladi, ni vladajućoj koaliciji, ni ministrima ni meni, nego na izborima, kad za to dođe vrijeme, a svi članovi Vlade te će izbore dočekati zaista ponosno, visoko uzdignute glave, jer ćemo znati da smo u ovako teškim vremenima učinili sve što je bilo moguće. Radeći ovaj posao, stekli smo mnoge neprijatelje, međutim, unatoč tome, odradit ćemo taj posao do kraja. Mi nećemo biti uzdrmani ni poljuljani, niti ćemo posustati samo zbog toga što neki žele da Hrvatska bude talac nestrpljive i nezrele želje za dolazak na vlast koja bi mogla zaustaviti sve ono što smo pokrenuli i sve ono što ćemo dovesti do kraja”, kazala je Kosor.

Demantirajući SDP-ove teze, podsjetila je na svoj dogovor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom kojim je odblokirala pregovore s EU-om i odvojila ih od rješavanja graničnog pitanja te na svoje susrete sa svjetskim državnicima.

“Naš je cilj završiti pregovore i postati ponosna članica EU-a i mi ćemo to obaviti”, kazala je predsjednica Vlade pozvavši sve političke snage da tome daju doprinos. Oporbi je ponovo predbacila da bojkotom sastanka na koji ih je pozvala želi zaustaviti europski put.

“Sasvim sigurno da i ova rasprava danas ide u tom smjeru. To se neće dogoditi, mi ćemo nastaviti svoj posao. Ja pred vama stojim zaista čista srca i čistog obraza. Mi ćemo nastaviti naš posao gospodarskog oporavka. Građane zanima kako će živjeti sutra, kako će školovati djecu, kako će se zaposliti, kako će platiti račune, a ne zanima ih besplatna rasprava o tome što je tko mislio. Svaki građanin zna da ova vlada ne sramoti Hrvatsku”, dodala je Kosor.