Sad i Amerikanci priznali: Turci švercaju naftu iz tzv. Islamske države

nafta-isil-satelitski snimci

Količina nafte koja se krijumčari u Tursku s područja pod kontrolom skupine tzv. Islamske države u Siriji gospodarski je “beznačajna”, ocijenio je Washington u petak nakon ruskih optužbi da Ankara izvlači korist iz te ilegalne trgovine.

“Količina nafte koja se krijumčari je krajnje mala, s vremenom se smanjivala i beznačajna je glede količine ne samo nafte nego i prihoda”, rekao je Amos Hochstein, koordinator za energetiku na svjetskoj razini u State Departmentu.

Podsjetimo, dva dana ranije Sjedinjene Američke Države glatko su odbacile ruske tvrdnje da je turska vlada u dosluhu s džihadistima tzv. Islamske države oko krijumčarenja nafte

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner tada je na konferenciji za novinare rekao da SAD raspolažu informacijama da IS već na izvorištima prodaje naftu posrednicima koji potom sudjeluju u njezinom krijumčarenju preko granice u Tursku.

“Kategorički odbacujemo premisu po kojoj je turska vlada u dosluhu s ISIL-om oko krijumčarenja nafte preko svojih granica”, rekao je Toner te istakao: “Doista ne vidimo dokaza, nijednog, koji bi podupro tu optužbu”.

Sada Washington ipak priznaje da Turci stavljaju na tržište naftu koju crpi tzv. Islamska država, ali nastoje tu činjenicu obezvrijediti tvrdnjama da su količine male.

Američki čelnici su rekli da je u bombardiranju znatno oštećena naftna infrastruktura džihadista koji kontroliraju velike dijelove Sirije i u Iraka.

Nafta koju crpi IS, dodaju, prije svega se koristi u Siriji.

Rusija već nekoliko dana optužuje Tursku da izvlači korist iz krijumčarenja crnog zlata koje crpe džihadisti i čak izravno optužuje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu obitelj. Porast napetosti u vezi s tim pitanjem osnažio je diplomatsku buru između dviju zemalja koja je nastala 24. studenoga kad je turski zrakoplov srušio ruski bombarder na sirijskoj granici.

Američka diplomacija je u srijedu demantirala ruske optužbe protiv turskog predsjednika i njegove obitelji, ustvrdivši da za njih “nema nikakva dokaza”.

Manje količine nafte, priznali su u petak američki dužnosnici, prelaze preko tursko-sirijske granice u cisternama, ali ne u količinama koje bi trebale brinuti međunarodnu javnost.

Nafta iz izvora pod džihadističkom kontrolom uglavnom se prerađuje i preprodaje crnom tržištu na ratom zahvaćenim područjima u Siriji i u Iraku.

Krijumčarenje nafte je jedan od glavnih izvora financiranja ultraradikalne organizacije koja na njoj zarađuje, procjenjuje se, 1,5 milijuna dolara na dan.