I NEKE U HRVATSKOJ OVO ĆE ZANIMATI: Švicarska ukinula bankovnu tajnu za strance

Stranci koji imaju račune u švicarskim bankama ubuduće neće moći skrivati novac – gornji dom švicarskog parlamenta odobrio je automatsku razmjenu bankovnih podataka s drugim zemljama.

novac-euro-franak
Nova odredba koju je ranije odobrio donji dom parlamenta Švicarsku je dovela na razinu standarda Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) i najbogatijih zemalja svijeta iz skupine G20, objavio je HRT.

Švicarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume. Dosad ih je sklopila s Europskom unijom i Australijom, ali onaj s EU-om, potpisan u svibnju, na snagu stupa tek 2018.

Podaci o klijentima koji će se razmjenjivati sa zemljama EU-a uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, porezne identifikacijske brojeve, stanje računa i transakcije.

U svibnju je švicarska porezna uprava počela objavljivati imena mogućih utajivača poreza iz inozemstva, reagirajući na brojne zamolbe za pravnu pomoć. Francuska, Njemačka, Rusija, Indija i još nekolicina zemalja tražile su od nje informacije o mogućim utajivačima poreza, a ona je na upite reagirala objavom imena tih osoba u službenom listu, koji je na internetu dostupan svim zainteresiranima. Riječ je o neuobičajnom postupku pa se vjeruje da im je švicarska uprava željela dati mogućnost da iskoriste pravna sredstva.

Nisu objavljena puna imena svih potencijalnih poreznih dužnika – američki građani koji su na popisu navedeni samo inicijalima.