Poruka SAD-a: Nakon izbora krenuti naprijed s reformama

Mogućnosti za političku stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj koje nudi ulazak u euro-atlantske integracije za BiH su na dohvatu ruke. No, to zahtijeva da bosanskohercegovački lideri prevladaju uske etničke interese i posvete se onome što je u najboljem interesu svih građana BiH.

U Bosni i Hercegovini su 3. listopada uspješno održani izbori. Po ocjeni OESS-a (Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi) glasovanje je, generalno, bilo u skladu sa međunarodnim standardima demokratskih izbora. Promatrači OESS-a također su ocijenili da su u određenim aspektima, uključujući ograničenja zasnovana na etničkom kriteriju i kriteriju mjesta stanovanja, potrebna funkcionalnija rješenja za ubuduće.

Sjedinjene Američke Države potiču novoizabrane lidere da radi bolje budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine nađu zajedničko tlo. Integracija u Europsku uniju je jedan od ciljeva kojem streme svi Bosanci i Hercegovci. Bosna i Hercegovina mora u potpunosti ispuniti potrebne uvjete za prijem u puno članstvo.

Europska unija stoji na stajalištu da zemlja ne može podnijeti aplikaciju za to članstvo dok OHR (Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice), odgvoran za implementaciju mirovnog sporazuma postignutog u Daytonu, ne bude zatvoren. Do sada i za sada, Bosna i Hercegovina nije ispunila i ne ispunjava uvjete za zatvaranje OHR-a. Jedan od tih uvjeta je i konačno rješavanje statusa vlasništva državne i vojne imovine.

Ustavne reforme, kako bi se zadovoljli standardi poštivanja ljudskih prava i omogućilo funkcionalno donošenje odluka na nivou državne vlade, također su uvjeti čije se ispunjavanje zahtijeva.

Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju krenuti naprijed i sa reformama potrebnim za punopravno članstvo u NATO-u. U travnju ove godine Bosni i Hercegovini je dat pristup u NATO-v MAP (Membership Action Plan – Akcioni plan za članstvo), što je temeljni korak prema punom i ravnopravnom članstvu u Svjevernoatlantskom savezu.

Istovremeno s davanjem pristupa, izražena je bojazan što vojna imovina, kao što su, primjerice, vojne baze nije uknjižena kao vlašništvo države i data na upravljane državnom Ministarstvu odbrane. Upravo zbog toga, zemlje, članice NATO-a su odlučile da Bosni i Hercegovini neće biti omogućeno da za potrebe MAP-a podnese prvi ANP (Annual National Program – Godišnji nacionalni program) dok ne riješi pitanje vojne imovine.

Kako to pitanje još uvijek ostaje neriješeno, Bosna i Hercegovina nema mogućnosti krenuti naprijed sa vlastitim Godišnjim nacionalnim programom.

Mogućnosti za političku stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj koje nudi ulazak u euro-atlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu su na dohvatu ruke. No, to zahtijeva da bosanskohercegovački lideri prevladaju uske etničke interese i posvete se onome što je u najboljem interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Napomena: Ovo je editorijal koji odražava poglede i stavove vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Glas Amerike