Milanović: Nema nikakvog dogovora sa Sanaderom

SDP ne želi imati posla Sanaderom i HDZ-om, poručio je u četvrtak Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

“Ova je Vlada iscrpila sve svoje potencijale, ako ih je ikada i imala. Zemlja je talac unutarnjih sukoba u HDZ-u. To stanje mora prestati. U tom smislu ozbiljno razmatramo mogućnost da tražimo glasovanje o nepovjernju vladi jer smatramo da se dalje na takav način više ne može”, izjavio je Milanović reagirajući na zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera za aktiviranje mandata u Saboru.

“To što se danas dogodilo iznenađenje je i vidim da već u HDZ-u neki pokušavaju očajnički zloupotrijebiti tu situaciju, ali ponavljam da s gospodinom Sanaderom i HDZ-om ne želim imati nikakvog posla, nikakvih kontakata i dogovora ni danas ni jučer ni sutra”, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara kako će reagirati SDP ako Sanader na svoju stranu pridobije pet zastupnika HDZ-a i podnese zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Milanović je odgovorio da bi bio najsretniji da Sanadera nema u Saboru, ali da je važnije kako će se postaviti oni koji formalno u ovom trenutku daju podršku Vladi – HSS i predstavnici manjina.

Vesna Pusić (HNS) smatra da zemlja ne može biti zarobljenik situacije u kojoj Sanader može rušiti Vladu te da su jedino rješenje za novonastalo stanje prijevremeni izbori.

“Formalno-pravno on se ima pravo vratiti u parlament. Politički to znači da se rat u HDZ-u s otvorene scene premiješta u parlament. Iako smatram da bi trebalo prije svega završiti pregovore s EU-om i potom raspisati izbore, sve ima svoje granice i sad se situacija u bitnome promijenila. Ova se situacija jedino može riješiti izborima”, rekla je vesna Pusić. [Vjesnik]