Sajam u Münchenu: Nijemci pokazuju veliki interes za ljetovanje u Hrvatskoj

Njemački autoklub ADAC, drugi u svijetu i vodeći u Europi s gotovo 20 milijuna članova, bilježi povećan broj upita motoriziranih turista za Hrvatsku koja je po tome na petom mjestu među europskim zemljama. Među europskim regijama Istra je na prvom mjestu po zanimanju njemačkih motoriziranih turista, posebno kampista.

Te je podatke iznio potpredsjednik ADAC-a Max Stich u razgovoru s hrvatskim ministrom turizma Veljkom Ostojićem održanim u sklopu ministrova posjeta međunarodnom turističkom sajmu F.re.e. u Münchenu.

Stich je izrazio zanimanje da ADAC u Njemačkoj izdaje vinjete za plovila svojim članovima koji putuju u Hrvatsku kako bi sve dozvole dobili na jednom mjestu, o čemu će razgovarati ovih dana s predstavnicima hrvatskog resornog ministarstva.

Zanima ih i rješavanje problematike turističkog zemljišta jer je to, kako je kazao, a s njim se složio i ministar Ostojić, jedan od ključnih segmenata za investicije u hrvatskom turizmu te su za to zainteresirani i njemački partneri. Ostojić je kazao kako su izmjene i dopune zakona koje reguliraju tu temu nužne zbog poboljšavanja uvjeta dobivanja koncesija za to zemljište te da je to i prioritet njegovog mandata.

Naglasio je da Hrvatska može biti dobra destinacija ne samo za ljeto i more nego i za produžene vikende te cijelu godinu.
Ostojić je imao niz susreta s drugim partnerima iz Njemačke i Bavarske te s brojnim novinarima. Naznačeno je i da se, za razliku od Grčke koja lošije stoji, uz Hrvatsku, u ranom bukingu dobro ‘prodaje’ još Turska, Italija i Španjolska, ali i Rusija, Poljska i Bugarska, a krenuo je nešto bolje nego lani i za Tunis te Egipat.