Samsung mora Appleu platiti milijardu dolara odštete zbog kopiranja

Američka porota presudila je u petak da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala ključna obilježja iznimno popularnih uređaja iPhone i iPad zbog čega američkoj informatičkoj tvrtki Apple mora platiti više od milijardu dolara odštete.

Presuda bi mogla dovesti do zabrane prodaje ključnih Samsungovih proizvoda i vjerojatno učvrstiti Appleovu dominaciju na rastućem tržištu mobilnog računarstva.

Porota suda u kalifornijskom San Joseu je manje od tri dana odlučivala o sedam Appleovih i pet Samsungovih tužbi za kršenje patentnih prava, što sugerira da je devetero članova porote imalo malo teškoća u zaključivanju da je Samsung kopirao iPhone i iPad te određivanju odštete u iznosu od milijarde i 51 milijun dolara.

Apple i Samsung, dvije kompanije koje prodaju više od polovine pametnih telefona i tablet računala na svijetu, proteklih su se godinu dana sudski sporili u nekoliko zemalja oko patenata i dizajna njihovih proizvoda.

Sud u Seulu je ranije u petak presudio da su obje strane odgovorne za kršenje patentnih prava, te je naložio Samsungu da zaustavi prodaju deset proizvoda, uključujući i mobitela Galaxy S II, dok je američkoj tvrtki zabranio prodaju četiri proizvoda, među kojima i iPhonea 4.

No, postupak u SAD-u, na najvećem i najutjecajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Borba između dviju kompanija počela je lani kada je Apple tužio Samsung u više zemalja, optužujući južnokorejsku tvrtku za kopiranje iPhone i iPad, zbog čega je tražio 2,5 milijardi dolara odštete. Samsung je odgovorio protutužbom.

Dvije tvrtke su rivali, no istodobno međusobno posluju u iznosu od pet milijardi dolara. Apple je, naime, Samsungov najveći kupac za mikroprocesore i druge dijelove koje ugrađuje u svoje proizvode.

Američka porota je najveći dio kolovoza provela slušajući svjedočenja i ispitivanja dokaza u prepunoj saveznoj sudnici u San Jose u blizini koje se nalazi Appleovo sjedište u Cupertinu. Prije završnih riječi odvjetnika porotnici su od sutkinje Lucy Koh 21. kolovoza primili pravne upute na 100 stranica.

Appleovi odvjetnici optužili su južnokorejsku tvrtku da je krenula “prečacem” nakon što je shvatila da ne može držati korak s američkim konkurentom. “Samsungovci” su, s druge strane, osporavali Applu isključivo pravo na primjerice geometrijski dizajn, kao što su pravokutnici sa zaobljenim uglovima. Appleov odštetni zahtjev ocijenili su “smiješnim”, a porotu su upozorili da bi presuda u korist Applea mogla ugušiti konkurenciju i potrošačima smanjiti mogućnost izbora.

Inaće, u lipnju ove godine nizozemski sud je presudio da Apple mora platiti odštetu Samsungu jer je neovlašteno iskoristio patent vezan uz način na koji se mobiteli, laptopi i tablet računala spajaju na internet. Iznos odštete nije utvrđen, a bit će određen prema zaradi od prodaje iPhonea i iPada u Nizozemskoj.

Apple je odnedavno najvrednija tvrtka na svijetu. Svrgnuo je Microsoft koji je to bio od 1999.