Sanader se vraća u Sabor, HDZ-ovci tvrde da se njegova povratka ne boje

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zaprimio je pisani zahtjev Ive Sanadera za aktiviranje zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru sa 13. listopadom 2010. godine, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Bebić je novinarima u Hrvatskom saboru kazao kako je Sanaderov zahtjev proslijedio Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), kao što je propisano zakonom i Poslovnikom.

Upitan znači li to da se Sanader vraća u saborske klupe, odgovorio je kako je Sanader zatražio da se vrati u Sabor, a to je, dodao je, mogao zatražiti od 15. siječnja. “Odlučio se sada. Ja sam malo iznenađen, ne previše, ali sam ipak iznenađen”, rekao je Bebić.
Upitan ima li HDZ razloga za strah zbog Sanaderova povratka kratko je odgovorio protupitanjem: “Zašto bi imao?”

Mandatno-imunitetno povjerenstvo tek će u srijedu raspravljati o Sanaderovu zahtjevu da mu se aktivira mandat saborskog zastupnika, a predsjednik MIP-a Damir Sesvečan objasnio je da nema potrebe da se MIP ranije sastaje, jer prije srijede neće zasjedati ni Sabor.

Sanader je zastupnički mandat osvojio na izborima 2007., i to kao kandidat HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, no odmah ga je stavio u mirovanje, zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s premijerskom, a u saborskoj klupi zamijenila ga je Željana Kalaš (HDZ). Kad je, 1. srpnja 2009., podnio ostavku na dužnost premijera, Sanader je ponovno aktivirao, a zatim odmah i zamrznuo svoj mandat, čime je ostvario pretpostavke da ga može ponovno aktivirati u bilo kojem trenutku nakon prestanka šestomjesečnog moratorija, koji mu je istekao u siječnju.

Zahtjev za ponovnim aktiviranjem Sanaderova mandata Sabor je zaprimio jučer, a Sesvečan objašnjava da će mu mandat ponovno teći osmoga dana od podnošenja zahtjeva, dakle od slijedećeg četvrtka. MIP će u srijedu utvrditi je li Sanaderov zahtjev u skladu sa zakonom, a nakon toga će o tome izvijestiti Sabor, koji odluku MIP-a treba potvrditi na plenarnoj sjednici, objasnio je Sesvečan.

Za predsjednicu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor Sanaderov potez je očekivan i predvidljiv, na tragu onog od 3. siječnja kad je pokušao puč u HDZ-u iz kojeg je dan kasnije isključen. “Ti potezi su na tragu pokušaja rušenja Vlade i vladajuće koalicije, ali i urušavanja HDZ-a”, kazala je Kosor, predbacivši Sanaderu da je na istoj strani kao i SDP.

“Vidjeli ste kako se tko držao i kako je tko i što pitao na saborskom povjerenstvu, svakako, uz zdušno pridržavanje ljestvi i držanje svijeće SDP-a. Svo oduševljenje koje smo čitali na njihovim licima i njihovim izjavama i ponašanju to vrlo jasno govori”, kazala je Kosor, upozorivši da bi rušenje Vlade ugrozilo neke od najvažnijih procesa u državi.

“To bi značilo definitivno zaustavljanje provedbe programa gospodarskog oporavka jer mnogi se boje toga što su mjere počele davati rezultate. Svakako, to bi značilo definitivno zaustavljanje europskog puta Hrvatske jer i u tom slučaju se ne bi ostvario naš realan plan da do sredine 2011. završimo pregovore i potpišemo pristupni ugovor. To je na tragu zaustavljanja borbe protiv korupcije. Promislite o tome tko nije glasao za glavnog državnog odvjetnika kojeg je moja vlada predložila, tko napada svakodnevno ministra unutarnjih poslova Karamarka, mene i Vladu u cjelini. Prema tome, ništa nije slučajno, sve je već viđeno, dakako, straha nema, vidjet ćemo vrlo brzo, prema onoj poslovici da snijeg nije pao da pokrije brijeg nego da se pokažu različiti tragovi. Osobno mislim da Hrvatska nema alternative niti oko završetka pregovora, jer to je naš povijesni i strateški cilj i oni koji žele zaustaviti ove procese žele da Hrvatska ide na sporedni kolosijek i čeka u apsolutnoj neizvjesnosti i mraku, a to nećemo dozvoliti. Isto tako, nećemo dozvoliti da se zaustavi borba protiv kriminala i korupcije i program gospodarskog oporavka”, izjavila je Jadranka Kosor.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks novinarima u Saboru je, odgovarajući na pitanje boji li se HDZ Sanaderova povratka, rekao: “Nikoga se mi ne bojimo!” A Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a, na isto pitanje je odgovorio:”Molim vas lijepo pa mi smo prošli i dobili rat, mi bi se nekog bojali.”

Glavni tajnik stranke Branko Bačić kazao je kako Sanaderov zahtjev nije nikakav udarac stranci, a Šeks je kazao kako stranku nije iznenadio Sanaderov zahtjev. “Ništa nas ne može iznenaditi, ništa nas nije iznenadilo i ničega se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitnog povratka Ive Sanadera u zastupničke klupe”, kazao je Šeks.

Upitan zašto možebitni, kratko je odgovorio “zato što sam tako rekao”. Upitan znači li to da traži neku ‘začkoljicu’ u zakonu da se Sanader ne može vratiti, Šeks je odgovorio: “Ništa ja ne tražim”. Na pitanje novinara boji li se HDZ osnivanja nove stranke, Bačić je “odgovorio samo je jedan HDZ”, a Jarnjak je dodao i “vječan”.