Sanaderu ukinut imunitet, ali neće u pritvor jer je napustio zemlju

Na zahtjev Državnog odvjetništva, mandatno-imuniteno povjerenstvo Hrvatskog sabora skinulo je imunitet saborskom zastupniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu. No, još prije nego što je povjerenstvo odradilo svoj posao i otvorilo mogućnost za uhićenje, Sanader je, kako je potvrdila zagrebačka policija, napustio zemlju te ga policija ne može privesti. Sanader je prešao državnu granicu i otišao u Sloveniju, a mediji nagađaju da mu je cilj pobjeći u Austriju.

No, “Večernji list” na svom web portalu javlja da se njegovim novinarima Sanader javio, tj. odgovorio na pitanje postavljeno SMS-om: Jeste li u bijegu i hoćete li se odazvati Uskoku? Sanaderov odgovor glasi: Na putu sam, prethodno planiranom. I naravno da ću se odazvati.

“Večernji list” neslužbeno je doznao da Ivo Sanader nema državljanstvo Republike Austrije. Naravno, Sanader bi mogao zatražiti azil, međutim tada bi morao dokazati da je žrtva političkog progona u matičnoj zemlji, a problem bi mu mogla predstavljati i činjenica da je Austrija prije nekoliko godina jako postrožila postupak stjecanja državljanstva.

Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da se za jednog hrvatskog premijera traži pritvor. Sanadera se sumnjiči za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, no još uvijek se ne zna u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito “izvlačenja» novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke. Doznaje se i da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe. Na teret mu se stavlja da je pri zlouporabi pribavio znatnu imovinsku korist.

HRT podsjeća kako se u medijima se već dulje spekulira da istražitelji u slučaju Fimi medije već sada imaju dovoljno dokaza protiv Ive Sanadera jer ga tereti više svjedoka. Bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić navodno je USKOK-ovim istražiteljima rekao da je u tri i pol godine Sanaderu u kovčezima u njegov stan odnio 30 milijuna kuna iz Fimi medije.

Jedan od svjedoka mogao bi biti i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. MUP je u njegovo doba Fimi mediji isplatio 26 milijuna kuna. Mediji navode kako je navodno u razgovoru s istražiteljima USKOK-a Sanadera teretio i bivši šef Uprave HEP-a Ivan Mravak. USKOK završava i istragu oko HEP-a i TLM-a te oko Skladgradnje, a sve te afere, nagađa se, vode do bivšeg premijera.