Što će Iran učiniti sa sjevernokorejskim raketama BM-25?

Iran je – kako se javlja – dobio manji broj sjeverno-korejskih raketa BM-25. No nije jasno što islamska republika namjerava učiniti s njima. Kako javlja Jeffrey Young, zapadni analitičari imaju različite teorije o nakanama Teherana.

Navodni transfer 19 sjeverno-korejskih raketa srednjeg dometa BM-25 u Iran dodao je još jedan aspekt tekućim raspravama na Zapadu o nuklearnim nakanama Teherana. Analitičari se razilaze u procjenama svrhe tih raketa koje su modificirana verzija starijeg ruskog dizajna. Analitičar Michael Elleman iz londonskog Međunarodnog instituta za međunarodne studije kaže da su ove rakete tek nedavno javno pokazane: “Verzija za koju mi vjerujemo da je BM-25 prikazana je na vojnoj paradi u Pyongyangu prošlog mjeseca. To nam je dalo dodatne informacije o izgledu rakete, ali valja naglasiti da ona nikada nije testirana.”

Neki analitičari čak dvoje da BM-25 postoji. Neki nagađaju da je Sjeverna Koreja na paradi prikazala lažnu, a ne stvarnu raketu. Specijalizirani tjednik Aviation Week and Space Technology, pratio je iransku nabavu ovih raketa.

David Fulghum viši je urednik za vojna pitanja u tom tjedniku koji je članak o ovim raketama objavio u izdanju od 14. listopada. Fulghum kaže da je ključne informacije za taj članak dobio od izvora u izraelskoj vladi:

“O ovim raketama prvi put sam čuo od Izraelaca prije pet mjeseci. Oni su mi rekli da su rakete dostavljene Iranu.”

Fulghum kaže da raketa BM-25 ima domet od tri do četiri tisuće kilometara, a može biti lansirana s pokretne lansirne rampe. Neki na Zapadu kažu da ova raketa donosi novu prijetnju europskim i srednjoistočnim zemljama. Fulghum vjeruje da Iran želi uporabiti ove rakete za daljnja istraživanja, a ne da ih odmah uključi u svoj oružani arsenal: “Mislim da su rakete dio programa testiranja. Oni žele razviti raketu koja će biti prijetnja, ali i raketu koja će imati veći kapacitet nosivosti. BM-25 može im poslužiti u tu svrhu.”

Dok su mnogi na Zapadu usmjereni na mogućnost da je BM-25 nabavljen kako bi pomogao na izgradnji ofenzivnih oružja Irana, analitičar Međunarodnog instituta za međunarodne studije Michael Elleman vjeruje da će Teheran uporabiti ove rakete za svoj svemirski program, a ne u strateške svrhe.

Uvriježeno je mišljenje da Sjeverna Koreja već godinama daje Iranu sredstva i tehnologiju za pokretanje vojnih i svemirskih programa. No sada, kako ističu neki analitičari, Teheran na nekim područjima možda preuzima inicijativu. David Fulghum iz tjednika Aviation Weekly pojašnjava da se odnos između dvije zemlje možda preokrenuo: “Iran u ovom trenutku ima više novca i slobode za razvitak. Ima veći pristup potrebnim materijalima od Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja dosta ovisi o Kinezima, a Kina je pod pritiskom Sjedinjenih Država da ne izvozi određene tehnologije u Sjevernu Koreju.”

David Fulghum, Michael Elleman i drugi analitičari koji prate iranski raketni program kažu da, neovisno o daljnjem razvoju tog programa, rezultat će biti teško zadržati tajnim. Da bi bile testirane, rakete moraju biti lansirane, a kad do toga dođe, druge ih zemlje mogu pratiti i vidjeti kako su se ponijele na testu i kakvu prijetnju mogu predstavljati.