Sarajlić: Ljubić je izgubio kompas, a Dodik i Čović demonstriraju silu

Božo Ljubić je izgubio kompas, a Milorad Dodik i Dragan Čović demonstriraju silu, izjavio je novinarima predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH i član Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić, govoreći o jučerašnjoj sjednici tog povjerenstva.

”Mislim da ćemo narednog tjedna imati sigurno jako puno aktivnosti da dovedemo stvari u neku normalu i da pokušamo sjesti, razgovarati. Jer jučer, očito, nije se odigralo onako kako su Božo Ljubić i Drago Kalabić zacrtali sebi na Povjerenstvu da odmah danas vjejojatno ‘pokose’ Slavu Kukića u parlamentu. To im se prolongiralo za sedam dana”, rekao je Sarajlić.

Povjerenstvo je jučer većinom glasova odlučila da Slavi Kukiću, kojeg je Predsjedništvo BiH imenovalo za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da sedam dana za dodatne konzultacije. Ovakvoj odluci protivili su se predstavnici dva HDZ-a te stranaka iz RS-a.

Sarajlić je danas istaknuo da, dok su stranke Platforme, na neki način, činile kompromise u formiranju i povjerenstava i svih radnih tijela stvari su išle jednoglasno, konsenzusom.

”Nije problem kad stranke Platforme predlože Božu Ljubića za predsjednika Povjerenstva za izbor mandatara, nije problem kad mi u Domu naroda jednoglasno podržimo Dragana Čovića za vodstvo Doma naroda, problem je kad se Slavi Kukiću da sedam dana. To je antidaytonski, antiustavno, to opstruira procese, to je osam mjeseci kašnjenja, a to je zapravo samo jedna demonstracija sile koju orkestriraju dva čovjeka, to su Milorad Dodik i Dragan Čović”, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, samo ponašanje jučer na sjednici Povjerenstva Bože Ljubića je pokazalo ”da je jednostavno izgubio kompas”.

”Vrijeđao je tajnika Povjerenstva, nije joj dao riječ, Saši Magazinoviću, koji je pet puta tražio da se izjasnimo o zaključku, on ga je prekidao, nije davao riječ. Klasična jedna demonstracija sile”, kazao je Sarajlić.

Dodao je da dok ne vidimo sljedećeg tjedna neki novi pomak, ”ali očito ga nema”, ovo će biti vrlo teška atmosfera. Pozivamo se na demokraciju, na poslovnike samo kad nam to u konkretnom slučaju treba, a ignoriramo i članove Poslovnika i zakona kad želimo nametnuti svoju silu ili demonstrirati silu, istaknuo je Sarajlić.