Sastali se Božo Ljubić i Charles English

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, posjetio je Charlesa Englisha, veleposlanika SAD koji ovih dana završava svoj mandat u Sarajevu, priopćeno je iz HDZ-a 1990. Dvojica sugovornika su razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini kao i o predstojećim izborima, posebno planovima i ambicijama HDZ 1990.

Ljubić je kazao da HDZ 1990 zajedno sa svojim koalicijskim partnerom planira biti vodeća hrvatska snaga nakon sljedećih izbora te da očekuje da će zajedno s legitimnim predstavnicima druga dva naroda istinski pristupiti rješavanju najvažnijega pitanja u BiH, a to je ustavna reforma.

U razgovoru je istaknuto da osim nekonzistentnosti postojećeg sustava, veliki problemi u BiH su nezaposlenost, korupcija, prijetnja terorizma, ali i za rješavanje i tih pitanja pretpostavka je funkcionalne institucije, čega ne može biti bez novoga ustava.

Ljubić je zahvalio veleposlaniku Englishu na pomoći SAD-u koji je kontinuirano pružao BiH pa i njemu osobno.

Veleposlanik English je izrazio žaljenje što angažman SAD oko ustavne reforme, posebno oko nekih uvjeta za približavanje NATO-u nije urodio plodom. On je izrazio uvjerenje da će SAD zajedno s europskim i drugim partnerima ostati nazočan u BiH kako bi pridonijeli normalizaciji ukupnog stanja i približavanju NATO-u.

English je izrazio i zadovoljstvo suradnjom s HDZ 1990 i osobno sLjubićem te naglasio da će svome nasljedniku sugerirati nastavak suradnje. Ljubić je poželio sve najbolje veleposlaniku Englishu na novoj dužnosti i u osobnom životu.