Sastanak HSP-a BiH i udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Čelnici Hrvatske stranke prava Bone i Hercegovine održali su danas u Mostaru sastanak s predstavnicima Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, objavljeno je iz HSP-a BiH. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatski narod je vođen pogrešnom politikom doveden do neravnopravnog i nezavidnog položaja u Bosni i Hercegovini. Formiranjem vlasti, koja će provesti ustavne reforme na temelju programa koji osigurava mehanizme zaštite najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, bitno će se popraviti položaj Hrvata”, kazao je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

Predstavnicima udruga je uručena Platforma koju je potpisao HSP BiH te su zamoljeni da u idućem razdoblju iznesu svoje prijedloge ili kritike vezane za sadržaj Platforme.

Na sastanku je bilo riječi o peticiji “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”, pri čemu je rečeno kako ova peticija ima za cilj ukazati na neravnopravnost Hrvata u BiH i na potrebu promjene Ustava i Izbornog zakona. Čelnici HSP-a BiH istaknuli su kako isti cilj ima i HSP BiH u svom političkom djelovanju, te da će Platforma onemogućiti majorizaciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je otvorena za razgovore sa svim hrvatskim strankama u Bosni i Hercegovini koje se kroz svoj program i djelovanje zalažu za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, istaknuto je na sjednici je na sastanku, priopćava HSP BiH.

Također je istaknuta potreba za snažnijom komunikacijom s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Zaključeno je kako će HSP BiH biti pozivan na sve javne tribine i okrugle stolove koje organiziraju ove udruge, a čija je tema položaj Hrvata i Ustavne promjene.

Tijekom sastanka se razgovaralo o položaju članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Konstatirano je kako vladajuća politika i zakonski akti nisu išli u prilog udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te su se dogodili brojni propusti koji su dodatno otežali položaj udruga i njihovih članova.