Tužitelj iznosi završnu riječ na najduljem haaškom suđenju

Haaško tužiteljstvo počelo je s iznošenjem svojih završnih riječi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata. Bivši čelnici HR Herceg Bosne – premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Tužitelj Kenneth Scott u završnim je riječima ocijenio da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i ‘očiste’ Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen “od vrha prema dolje”, kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji. U prilog svojih tvrdnji Scott je nizao izjave hrvatskih, bosanskohercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz ureda hrvatskog predsjednika kojima je to potkrijepio.

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott.

Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Obrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg-Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je tužitelj Scott.