Sava kod Zagreba dostigla najviši vodostaj u zadnjih 50 godina

Foto: Vjesnik
Vodostaj rijeke Save u posljednih 50 godina nije bio na 427 centimetra, koliko je na zagrebačkom području zabilježeno u nedjelju popodne, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i dodao da je zbog rasta vodostaja na Jesenicama, koje su ulazni profil Save u Hrvatsku, proglašeno izvanredno stanje, jer je vodostaj dosegao 554 centimetra.

Nakon obilne kiše koja je u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske te u susjednoj Sloveniji padala od petka, poplavljena su neka područja u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj.

Iako je kroz Zagreb Savom prošao najveći vodeni val u posljednjih 50 godina, zahvaljujući dobrim nasipima, odteretnom kanalu Odra-Sava i ustavi Prevlaka, nije bilo problema.

Prema Husarićevim riječima, na području Sljemena u posljednjih je 48 sati palo 168 milimetra kiše po četvornome metru, a rekordne količine kiše pale su i na području Zagreba – po četvornome metru 80 milimetara. U Delnicama je palo 200 milimetara kiše, u Krapini 115 milimetra, a u Rijeci 152 milimetra.

Prema Huzjakovim riječima, na području Zagrebačke županije najviše posla bilo je u mjestu Vrbine kod Brdovca nedaleko od Zaprešića. Tamo je iz naselja Brdovec, Javorje i Vrbine preventivno evakuirano 15 ljudi iz osam kuća.