SDA: Federalna televizija krivo interpretirala Tihićev prijedlog

Stranka demokratske akcije priopćila je da je Federalna televizija u jučerašnjem Dnevniku 2 i na teletekstu potpuno krivo interpetirala izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića, koje je on dao u intervjuu listu “Oslobođenje” od istog dana.

U navedenom razgovoru, ističe SDA, Tihić je iznio svoj prijedlog da pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pripadnu kandidatima SDP-a iz bošnjačkog, i HDZ-a iz hrvatskog naroda. Prema Dnevniku 2 Federalne TV, Tihić je predložio da dvije najvažnije funkcije u Vijeću ministara podijele dva HDZ-a.

Pored toga, on je predložio da se raspodjela hrvatskih pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti izvrši prema izbornom rezultatu verificiranom u hrvatskim klubovima delegata u domovima naroda.

Time bi, stoji dalje u priopćenju, SDP, HSP i NSRB dobili približno jednu trećinu hrvatskih pozicija, dok bi ostatak pripao dvama HDZ-ima.

Svi javni emiteri treba da u sadržajima informativnog programa obajvljuju točne informacije. Njihova zadaća je da profesionalno i objektivno rade svoj posao i afirmiraju politički dijalog, a ne političku isključivost koja našu državu i društvo vodi daljnjim podjelama i ne rješava, već stvara nove probleme, ističe SDA.

SDA je priliku iskoristio i za podsjećanje na slučaj bivše Duške Jurišić: “Pozivamo FTV koja sebe predstavlja kao neprikosnovenog zaštitnika zakona, da ispoštuje odluku nadležnog suda i Dušku Jurišić vrati na mjesto glavnog urednika Informativnog programa FTV sa koje je, kako je utvrdio sud, nezakonito smijenjena.”