Hrvatska će tražiti izručenje Milorada Momića

Hrvatska će od Francuske tražiti izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe Škorpioni Milorada Momića (47), uhićenog početkom tjedna na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim identitetom.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila je Hini da Ministarstvo čeka obavijest francuskih vlasti kako bi Hrvatska službeno podnijela zahtjev za izručenjem. Za njim je, naime, zbog ratnog zločina na području istočne Slavonije raspisana tjeralica.

Momić je uhićen u ponedjeljak pokraj Grenoblea na temelju europskoga uhidbenog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti, odnosno da je kao pripadnik zloglasnih Škorpiona sudjelovao u likvidaciji oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., najstrašnijem pokolju u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Nalazi se u ekstradicijskom pritvoru koji po međunarodnim konvencijama može trajati 40 dana, a u tom razdoblju države koje traže bjegunca moraju zatražiti njegovo izručenje. No, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) jučer je upozorio kako je od kolega iz Francuske obaviješten da bi Momić mogao biti pušten na slobodu već za šest dana. Momić je uhićen dok je išao na posao. Radio je u građevinskoj tvrtki, a u Francuskoj se skrivao pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama.

Škorpioni su bili u nadležnosti srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim su bili na Kosovu tijekom rata 1998.-1999. Četiri pripadnika te postrojbe osuđena su u travnju 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina. [hrt]