SDA izlazi sa svojom inicijativom za formiranje vlasti

Ako se stvore potrebni preduvjeti, SDA će u utorak, 11. siječnja, na sastanku čelnika političkih stranaka izaći sa svojim prijedlogom za formiranje vlasti, izjavio je agenciji Srna glasnogovornik SDA Salmir Kaplan.

Kaplan je pojasnio kako se SDA iz tih razloga nije odazvao na sastanak stranačkih čelnika najavljen za ponedjeljak, 10. siječnja, i da je predlagao da sastanak predstavnika političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bude održan na razini predsjednika stranaka.

Kaplan nije mogao reći ništa više u vezi prijedloga SDA za formiranje vlasti, pojasnivši da je on još u procesu izrade, a član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će prijedlog SDA biti da se napravi presjek do sada iznesenih platformi i stavova o formiranju vlasti, na bazi čega bi se moglo razgovarati.

“Presjek interesa je dovoljno širok da se nađemo. To su ubrzani europski put, vraćanje posrnule ekonomije, zapošljavanje mladih, pitanja kriminala i korupcije, jeftinija administracija”, rekao je Izetbegović te izrazio uvjerenje da će prijedlog njegove stranke biti prihvaćen.

“Zašto ne bi bio? Bosnu ne mogu promijeniti. Mi ne možemo ukinuti Republiku Srpsku i da hoćemo. Da nađemo srednje rješenje i pomognemo građanima da prodišu punim plućima”, rekao je Izetbegović.

Treba se naći na sredini, rekao je te dodao: “Možemo pogurati stvari za koje je 99 posto građana zainteresirano. Čemu to balkansko natezanje. Vrijeme je da na bazi dosadašnjeg iskustva povučemo neke nove poteze.”

Glasnogovornik Kaplan je najavio mogućnost da u ponedjeljak bude održan sastanak čelnika SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a BiH na kojem bi bilo riječi o budućem predsjedavajućem Vijeću ministara BiH i drugim aktualnim temama u vezi s formiranjem vlasti.

Govoreći o sinošnjem sastanku čelnika SDA i SDP-a BiH Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije, Kaplan je rekao kako je riječ o njihovom uobičajenom sastanku, odnosno “običnoj kavi”.

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić nije mogao potvrditi sastanak čelnika SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a, istaknuvši da će javnost biti pravodobno informirana ukoliko se on bude održavao.