Upitan sastanak stranačkih čelnika zakazan za ponedjeljak

Sastanak čelnika političkih stranaka u BiH najavljen za ponedjeljak najvjerojatnije neće biti održan jer SDA i Stranka za BiH neće sudjelovati na njemu, izjavio je Veso Vegar, glasnogovornika HDZ-a 1990, stranke koja koordinira organizaciju sastanka. U izjavi koju prenosi agencija Srna Vegar dodaje da bez te dvije partije sastanak nema smisla. Prema njegovim riječima, sudjelovanje SNSD-a, SDS-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 je neupitno, došli bi i predstavnici SBB BiH, dok se SDP BiH, također, nije odazvao sastanku.

“Sastanak će biti prolongiran za utorak, 11. siječnja. Ako se na sastanku čelnika svih parlamentarnih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine (koji će se također održati u utorak) postigne dogovor, za taj sastanak neće ni biti potrebe”, rekao je Vegar.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da će predstavnici te stranke ići na sastanak zakazan za ponedjeljak, a očekuje da će se odazvati i oni koji su bili na ranijim sastancima te možda i iz drugih stranaka, kako bi se odredio “profil” eventualne skupštinske većine za državni parlament.

Ako do toga ne dođe, postavlja se pitanje kako dalje, ističe Radojičić. “Ako se ni u ponedjeljak ne profilira postojanje neke skupštinske većine, vjerojatno će situacija biti još kompliciranija i vremenski neizvjesna”, ustvrdio je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da se u “ovom momentu vodi široka zakulisna aktivnost SDP-a, pomognuta SDA, da se sabotira sastanak u ponedjeljak, i da čak na taj sastanak ne dođu ni oni koji su ga sazvali”. Ustvrdio je da je “oko toga uključen jedan širi krug ljudi, čak i regionalno”, a vidljivo je, navodi, da se “ovih dana čak putuje i van zemlje, uključuje se i diplomacija, što nije dobro jer BiH svoje stvari treba da rješava unutar zemlje”.

Stranka za BiH već je najavila da ide u opoziciju i da neće više prisustvovati ovakvim sastancima. Stav SDA je da bi se predsjednici svih parlamentarnih stranaka trebali naći na sastanku ne ponedjeljak nego u utorak i to kako bi se konačno došlo do konkretnih rješenja o budućem formiranju vlasti.

Iz ove stranke su istakli i mogućnost da u ponedjeljak bude održan sastanak lidera SDA, dva HDZ-a i SDP-a BiH na kojem bi bilo riječi o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i drugim aktuelnim temama oko formiranja vlasti.