Senad Avdić: Ni politički akteri ne znaju u kojem će se pravcu odvijati stvari u FBiH

Senad Avdić, glavni urednik tjednika “Slobodna Bosna”, dao je, gostujući u petak navečer u Dnevniku HRT-a, svoje viđenje formiranja vlasti u Federaciji BiH. Avdić je, kako prenisi portal Sarajevo-x, istakao kako prvo treba sačekati presudu Ustavnog suda FBiH o usklađenosti onoga što se dogodilo s ustavnim postulatima FBiH, ali i naglasio kako je upitno što će se dogoiti ako bude presuđeno da je to izvan okrvira ustavno-pravnog poretka.

“Jedna od osnovnih indicija je da se prilikom konstruiranja Doma naroda, odnosno Hrvatskog kluba u Domu naroda pojavilo šest Hrvata, od kojih nijedan nije bio iz HDZ-a BiH niti iz HDZ-a 1990. Inače, Klub hrvatskih zastupnika u Domu naroda trebao bi brojati 17 članova, ali iz tri kantona još uvijek nisu delegirani zastupnici u ovaj klub. Prema važećem Ustavu i zakonu, da bi se izglasala bilo koja odluka, nužno je da jedna trećina kluba iz svakog naroda glasa za tu odluku. Jučer je glasalo pet zastupnika Hrvata, dakle, to nije trećina, trećina bi bila šest. U tome bi se mogli tražiti elementi neustavnosti”, objasnio je Avdić.

Na pitanje voditelja je li BiH na korak do anarhije i je li na djelu pokušaj legalizacije bošnjačke samouprave, Avdić je odgovorio da to ne bi tako nazvao tako radikalnim i grubim riječima.

“Pokušaj konstituiranja vlasti od listopadskih izbora je predmet svih političkih aktivnosti, ne samo domaćih političkih čimbenika, nego i uglednih inozemnih diplomata, uključujući i najviši vrh Republike Hrvatske, ali očito da to nije dalo očekivane rezultate i nije došlo do onoga na što je apelirao gotovo cijeli diplomatski svijet, i Europska unija i Sjedinjene Američke Države, a to je uspostava jedne vrste kompromisa između dva suprotstavljena bloka u Federaciji, a formiranje vlasti u FBiH svi su ocijenili kao ključ za dalje reforme i uspostavu državne vlasti”, rekao je urednik “Slobodne Bosne”.

On je uvjeren da, bez obzira što se, kako je rekao, nije moglo u nedogled čekati na konstituiranje vlasti, ovo nije rješenje problema, već bi moglo biti uzročnik novih problema i podjela.

Upitan je li rješenje u novim izborima, stvaranje trećeg entiteta ili nekoj drugoj opciji, rekao je: “Ne mislim da čak ni politički akteri, i jedni i drugi, znaju u kojem će se pravcu dalje odvijati stvari u FBiH, ali mislim da ovako apsolutno ne može ostati.”

“Ja ne znam na šta računaju i koji su naredni potezi bloka predvođenog gospodom Čovićem i Ljubićem, da li će oni ići na uspostavljanje neke vrste autonomije kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, ali u tom slučaju bi se mogao ponoviti scenarij iz 2001/2002. kada se proglasila samouprava, ali kada je međunarodna zajednica tu samoupravu represijom ugušila. Mislim da međunarodna zajednica u ovom trenutku, osam-devet godina kasnije apsolutno nije spremna niti namjerava na sličan način intervenirati, tako da mislim da nijedan od ovih scenarija koje ste spomenuli za ubuduće ne bi trebalo isključiti jer u Bosni i Hercegovini imamo takvu situaciju i takvu političku scenu da je ovdje praktično sve moguće”, rekao je Avdić za HRT-ov Dnevnik, prenosi portal Sarajevo-x.