Josipović i Kosor izrazili zabrinutost zbog situacije u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primili su danas predsjednike HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Božu Ljubića, koji su ih izvijestili o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom u Zagrebu, Čović i Ljubić obavijestili su predsjednika i premijerku o svojim stajalištima da su prilikom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH grubo prekršeni Ustav i zakoni Federacije, kao i duh Daytona kroz pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Josipović i Kosor su izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, i pozvali sve političke čimbenike na odgovorno ponašanje. U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i bilo bi zaista tragično da se oni ponovo naruše.

“Kao potpisnica Daytonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije, Republika Hrvatska očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Daytona, poštujući ustav i zakone”, stoji u priopćenju.

“Republika Hrvatska još jednom poziva sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini, sva nadležna tijela, Visokog predstavnika, i Vijeće za implementaciju mira da u cijelosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, i poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora”, kaže se u priopćenju objavljenog nakon sastanka u zagrebu.