Šešelj će vrlo brzo biti pušten na slobodu

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da će Vojislav Šešelj, kojemu se sudi u Haagu, vrlo brzo biti pušten na slobodu. Čelnik radikala neće dobiti malu kaznu, ali on je već osam godina u pritvoru bilo kakva kazna da bude, on će uskoro biti pušten na slobodu, rekla je Kandić.

“Šešelj će biti u Beogradu, bit će pušten iz pritvora vrlo brzo, za mjesec-dva. I prije izbora politička scena Srbije dobit će starog znanca”, kazala je Kandić.

Proces pred ICTY-em traje jako dugo, tijekom suđenja promijenjena je veliki broj onih koji su sudjelovali u pripremanju i pisanju optužnice, dok je sudsko vijeće potpuno podijeljeno, a kako vrijeme protječe, sve je manje svjedoka koji iznose relevantne dokaze i podatke jer su zaplašeni, objasnila je Kandić.

“Tu nema pobjede pravde jer je Tribunal na primjeru pokazao koliko ta pravda postaje udaljena”, kazala je Kandić. Dodala je kako je “toliko očigledno da lider radikala ima svoje mjesto u pripremi i organiziranju ubojstava (u Srbiji), ali isto tako je očito da nedostaju podaci i dokazi, kao i da se nitko time ne bavi ozbiljno”.

“Postoje neki interesi koji sprečavaju otkrivanje istine i mi već osam godina ne znamo kako je do ubojstava došlo, tko je na kakav način, osim izvršitelja, sudjelovao, znao, a nije htio ništa poduzeti”, kazala je Nataša Kandić.