Šešelj u Haagu zatražio oslobađajuću presudu i odštetu

Vojislav Šešelj zatražio je u ponedjeljak, pred sudskim vijećem Haškog tribunala, da bude oslobođen po svim točkama optužnice i da mu bude isplaćena odšteta zbog više od osam godina koje je proveo u haaškom pritvoru.

“Predlažem da donesete oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, s obzirom da ne postoje nikakvi dokazi za osuđujuću presudu i zahtijevam da mi se isplati odšteta za više nego osmogodišnji bezrazložni pritvor i za sve što sam preživio tijekom tih osam godina”, rekao je Šešelj na početku rasprave, prenosi Tanjug.

Šešelj je zatražio da mu u ponedjeljak, za obrazlaganje argumentacije da tužiteljstvo nije dokazalo nijednu točku optužnice, na raspolaganju budu tri sata, a da mu, poslije četiri sata koja će tužiteljstvo imati u utorak na raspolaganju, bude dodijeljeno još sat vremena tokom kojih će replicirati. Sudsko vijeće je takav prijedlog prihvatilo.

Takva raspravu predviđa pravilo prema kome je omogućeno optuženom da po okončanju dokaznog postupka optužbe traži da bude oslobođen po onim točkama za koje smatra da nisu predočeni dovoljni dokazi o njegovoj odgovornosti.

Odgovor na Šešeljev zahtjev da bude oslobođen sudsko vijeće donijet će u narednih nekoliko tjedana.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.