Chiracu sude za sukob interesa i zloporabu položaja

Zbog optužbe za sukob interesa i zloporabu položaja, u ponedjeljak je u Parizu počelo suđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu. Nakon maršala Petaina, koji je nakon Drugog svjetskog rata osuđen zbog izdaje, Chirac je prvi francuski predsjednik optužen za neko kazneno djelo. Ako ga sud proglasi krivim, 78-godišnji bivši šef države mogao bi “dobiti” deset godina zatvora, iako je, kako javljaju agencije, takav rasplet nerealan.

Chiracu se sudi za dva odvojena slučaja, oba iz vremena dok još nije bio predsjednik već gradonačelnik Pariza. Podsjetimo, Chirac je bio gradonačelnik čak 18 godina, od 1977. do 1995. godine. Prvi slučaj odnosi se na korupcijski skandal iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Chirac je optužen da je koristio javne fondove za plaćanje fiktivnih radnih mjesta.

Konkretno, sedmero osoba bilo je na gradskoj plaći iako su zapravo radili za Chiracovu stranku Pokret za Republiku (RPR). U drugom slučaju, bivši predsjednik mora odgovarati zbog zloporabe položaja, a riječ je o 21 radnom mjestu. Osim Chiracu, sudit će se još devetorici optuženih, među njima i unuku Charlesa de Gaullea i bivšem sindikalnom lideru.

Chirac se inače godinama spominjao u raznim aferama – za namještanje javnih natječaja, besplatnih avionskih letova, krivotvorenje računa, no sve do 2007. imao je predsjednički imunitet. Bivši predsjednik odbacuje optužbe, no kako bi pokušali ograničiti razmjere suđenja, Chirac i stranka Savez za narodni pokret, nasljednica RPR-a, uplatili su Parizu 2,2 milijuna eura da se povuče iz slučaja kao tužitelj.

Grad se i povukao uz obrazloženje kako nema dovoljno dokaza, no zato su ostali drugi tužitelji. Afere i optužbe nisu utjecale na njegovu popularnost. Iako je na kraju drugog mandata imao nisku podršku javnosti, njegova popularnost je skočila nakon što je napustio ured predsjednika.