Sirija objavila: Srušili smo turski vojni zrakoplov

Sirijska vojska objavila je da su njezine snage u petak srušile turski vojni zrakoplov iznad svojih teritorijalnih voda na udaljenosti od 1 km od obale Sirije, javlja HRT. “Naša zračna obrana, suočena s metom koja je ušla u naš prostor iznad teritorijalnih voda srušila je zrakoplov. Ispalo je da je riječ o turskom vojnom zrakoplovu”, stoji u izjavi sirijske vojske objavljene u državnim medijima.

Turska će predstaviti svoje stajalište nakon što u potpunosti rasvijetli taj incident i odlučno poduzeti potrebne korake. Priopćio je to ured turskog premijera Tayyipa Erdogana, nakon dvosatnog hitnog sastanka na kojem su uz premijera bili načelnik glavnog stožera obrane, zapovjednik zrakoplovstva, ministri unutarnjih i vanjskih poslova i šef obavještajne službe.

Erdogan je rekao da Turska i Sirija surađuju u traganju za dvojicom nestalih članova posade zrakoplova.

Turski mediji izvijestili su da se Sirija ispričala za incident nakon što je objavljeno da su sirijske obrambene snage srušile turski vojni zrakoplov F-4 dok je letio iznad Sredozemnog mora.

Ankara, koja je blisko surađivala sa Sirijom prije pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asadam okrenula se protiv sirijskog vođe nakon što je nasilno reagirao protiv prodemokratskih prosvjeda, potaknutih prevratima drugdje u arapskom svijetu. Turska sada sirijskim pobunjenicima pruža utočište na granici sa Sirijom. [hrt]