Sirijski pobunjenici tvrde da će Assadov režim upotrijebiti kemijsko oružje

Najviše rangirani sirijski političar koji je prešao u oporbu Nawaf Fares rekao je BBC-ju da režim Bashara al-Assada neće oklijevati da upotrijebi kemijsko oružje bude li stjeran u kut. Fares, bivši ambasador u Iraku, izjavio je da nepotvrđena izvješća govore da je to oružje možda već i upotrijebljeno.

Također tvrdi da je sve jače bombardiranje diljem zemlje vlast koordinirala s Al-Q’aidom.

Prije nekoliko dana Wall Street Journal je prenio tvrdnje američkih dužnosnika da je Sirija dio svojeg arsenala kemijskog oružja izvadila iz spremišta i počela ga premještati.

Američki dužnosnici podijeljeni su u tumačenju najnovijih poteza vlasti Bašara al- Asada. Jedni strahuju da bi to oružje mogao iskoristiti u borbi protiv pobunjenika, a drugi kažu da možda pokušava osigurati da kemijsko oružje ne dođe u ruke ustanika, piše WSJ.

Neprijavljene zalihe sarina, iperita i cijanida dugo su zabrinjavale SAD i njegove saveznike u regiji, a zapadne zemlje budno su motrile ima li premještanja tih zaliha, za koje se vjeruje da su najveće na svijetu.

Sirijska vlada odbacila je kao netočne informacije da premješta kemijsko oružje, objavio je Wall Street Journal, a i prije je negirala da posjeduje oružje masovnog uništenja.

Sirija je jedna od osam država, uz Izrael i susjedni Egipat, koja se nije pridružila Konvenciji o kemijskom oružju iz 1997. godine, tako da ne postoji mehanizam nadzora njezina oružja.

Američko ministarstvo vanjskih poslova opet je ustvrdilo da su snage sirijskog režima prošli četvrtak počinile pokolj nad civilima teškim oružjem u selu Treimsi, sunitskome mjestu u središtu zemlje, u kojem je poginulo više od 200 muškaraca, žena i djece.