Širom Hrvatske obilježava se 100. obljetnica rođenja Ranka Marinkovića

ranko-marinkovicNa današnji dan prije 100 godina rođen je hrvatski književnik Ranko Marinković. Ta će se obljetnica obilježiti u cijeloj Hrvatskoj.

U zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu večeras se postavlja praizvedba njegova dramskog triptiha “U znaku Vage”. A varaždinski će kazalištarci predstavu “Ruke po Ranku” odigrati danas i u njegovu rodnom Visu.

Stota obljetnica rođenja klasika suvremene hrvatske književnosti Ranka Marinkovića obilježava se trodnevnim programom i na književnikovu rodnom otoku Visu. U suorganizaciji Memorijalne zbirke Ranka Marinkovića u podne će u Veleučilištu VERN biti prikazana TV drama “Karneval”, varaždinski HNK u 17 sati u Hrvatskome domu u Visu praizvodi predstavu “Ruke po Ranku” u režiji Dubravka Torjanca.

Službeno je otvorenje priredbe “100 godina Ranka Marinkovića” u 19.30, kada će stoljetnicu književnog barda Marinkovića pozdraviti predstavnici Ministarstava znanosti i kulture, Hrvatske akademije, Matice hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i drugih ustanova.