ŠKOLA NA TREĆEM: Virtualna učionica je spremna, nastava kreće u ponedjeljak

PREMIJER OBJAVIO: Prekida se nastava u školama i na fakultetima!
Foto: Screenshot HRT

Prema odluci Vlade, Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja od ponedjeljka, 16. ožujka, sudjeluje u provedbi nastave na daljinu. U 8 sati na Trećem programu počinje “Škola na Trećem”.

Nastava za učenike nižih razreda izvodit će se u virtualnoj učionici.

Škola na trećem, na Trećem programu HTV-a, kurikuli svih predmeta pravi, prate nastavni proces, učiteljice s dugogodišnjim stažem, ali u virtualnoj učionici, s učenicima ispred televizora… To je nova situacija, koja je nastala zbog pandemije izazvane koronavirusom, ističe HRT.

“Spremne smo, ovdje je to okružje, učionica, tu su svi spremni scenariji, osmislili smo zanimljive nastavne aktivnosti za 1, 2, 3, 4 i upravo s kolegicom se dogovaram što ću ja raditi u 1 razredu, a ona u drugom”, objašnjava Sanja Polak, učiteljica razredne nastave, OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb.

Iskusne, ove zamjenske učiteljice svaki će dan učenicima nižih razreda, za sada samo onima u Istri, gdje su škole danas zatvorile vrata, držati nastavu.

“Treći program HTV-a će se u potpunosti prilagoditi potrebama školstva to znači da ćemo svaki dan od 8 do 7 navečer emitirati školsko gradivo”, kaže Vlatka Kolarević, urednica HTV-a 3, HRT.

“Nama je najvažnije da djeca budu zadovoljna, da održimo taj kontinuitet u radu i da ispunimo vrijeme koje će provesti kod kuće”, ističe Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

A to je vrijeme nastava na daljinu s velikim i malim odmorima popunjenima edukativnim sadržajima.

“Ja sam učiteljica, ali ja neću biti ispred kamere nego ću koordinirati timom učitelja koji izrađuju materijale i koji su potpora učiteljima ispred kamere”, kaže Marina Resinec Sečen, učiteljica razredne nastave, OŠ Klinča Sela, Klinča Sela.

Ministarstvo znanosti kaže da je sadržajno za učenike sve spremno.

“Komunikacija s HRT-om nije započela danas. Mi smo to u tajnosti pripremali već neko vrijeme tako da smo bili spremni na sve”, ističe Marko Košićek, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

“Virtualna učionica, a ovo su rekviziti? To su rekviziti iz škole, sve ostalo virtualno, ali ono što smo godinama naučili i radili od pjevanja, likovnog pokušat ćemo prenijeti preko ekrana”, rekla je Tatjana Orešković, učiteljica razredne nastave, OŠ Frana Galovića, Zagreb.

I hoće, uspjet će zainteresirati učenike kao da su s njima u razredu. A ako je netko zabrinut time kako će na daljinu dobiti povratnu informacijuo tome što su i koliko učenici naučili, učiteljice poručuju: roditelji, ne brinite se!

Foto: Screenshot HRT