Slavonac Zoran Bašić svojim suvenirima osvojio središte Beča

Slavonac Zoran Bašić svojim suvenirima osvojio središte Beča

Srce Beča već godinama je “preplavljeno” brojnim suvenirima – magnetima za hladnjake, s najslavnijim austrijskim turističkim atrakcijama poput carice Sissi ili dvorca Schonbrunna, te slika najvažnijeg austrijskog slikara Gustava Klimta od kojih je najpoznatiji “Poljubac”…

No, tek rijetki znaju da ih za mnoge tamošnje suvenirnice izrađuje hrvatski poduzetnik Zoran Bašić (49) iz mjesta Trnjani, istočno od Slavonskog Broda u Brodsko-posavskoj županiji gdje je smjestio svoj proizvodni pogon, kao i sjedište svoje tvrtke Decoupage Repromaterijal Basic Art.

Slavonac Zoran Bašić svojim suvenirima osvojio središte Beča

Primjer je to već dulji niz godina uspješne hrvatske tvrtke koja se može pohvaliti isključivo domaćim dizajnom, proizvodnjom i plasmanom na tržište suvenira s oznakom “Made in Croatia” u segmentu magneta, podmetača, dekora, revera, zahvalnica i ostalog sitnog asortimana poklona i promocijskog materijala i to po iznimnoj kvaliteti, inovativnosti, dok cjenovno čak i bez problema “parira” sveprisutnom kineskom uvozu.

“Prije četiri godine dobio sam ponudu od bečkog veletrgovca suvenirima da mu napravim uzorke magneta. Prošlo je više od godinu dana dok prvi proizvodi nisu ugledali svjetla bečkih suvenirnica. Sami početak bilo je ispitivanje tržišta, a od tada do danas naše proizvode prepoznalo je austrijsko tržište suvenira na kojem smo sve više zastupljeni. Prepoznali su kvalitetu, posebnost, brzinu izrade manjih serija različitih motiva magneta te na obostrano zadovoljstvo surađujemo i danas. Naše proizvode plasiramo na tržište Europske Unije, a s posebnom pažnjom i kreativnošću usmjereni smo izradi i plasmanu naših kreacija za hrvatsko tržište. I to s ciljem etabliranja i prepoznavanja kod domaćih kupaca kao jedne od rijetkih koja nudi dekore, magnete, podmetače, revere, zahvalnice i ostali sitni asortiman poklona i promocijskog materijala kao izvorni hrvatski proizvod”, opisuje poduzetnik Zoran Bašić, vlasnik tvrtke Decoupage Repromaterijal Basic Art svoju poslovnu misiju.

No, sve što danas radi ovaj poduzetnik rezultat je njegove dugogodišnje želje stvarati nešto u proizvodnji, vlastitim rukama svoje ideje prenositi u kreacije. Ovaj strojobravar cijeli je radni vijek odradio u državnoj službi, a nakon zasluženog umirovljenja, okrenuo se izradi suvenira koje je odmah prepoznalo austrijsko tržište.

Slavonac Zoran Bašić svojim suvenirima osvojio središte Beča

“Moj poduzetnički put započeo je kao svojevrsni hobi i ljubav prema stvaranju vlastitim rukama, a potaknut razigranom maštom. Sami počeci mog stvaranja bazirali su se na izradi drvenog nakita i ukrasnih predmeta od drveta koji su zadovoljnim kupcima bili dostupni na sajmovima poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Renesansnog festivala u Koprivnici, Katarinskog sajma u Slavonskom Brodu. Na nabrojenim sajmovima smo predstavljali i prodavali svoje radove. Upoznajući ljude koji se bave izradom rukotvorina i osluškujući potrebe istih kao i potrebe tržišta bazirali smo se na proizvodnji repromaterijala za decoupage za kojim se pojavila povećana potražnja na ovim prostorima te ostalih personaliziranih proizvoda kao što su zahvalnice za svatove, topperi za torte, podlošci za čaše, reveri, sve vrste dekora…”, prisjeća se vlasnik tvrtke Decoupage Repromaterijal Basic Art svojih poduzetničkih početaka.

Kreativnost je ono što ovog marljivog Slavonca prati još od ranog djetinjstva kada je, rado ističe, kao dječak od dostupnih materijala iz prirode izrađivao razne predmete koje je sa svojim prijateljima koristio u igri.

“Imam razigranu maštu koja je aktivna i stalno mi se rađaju nove ideje tako brzo da jedna potiskuje drugu. U svemu što me okružuje crpim inspiraciju za nove ideje i proizvode. Danas postoji Ebay ili Alibaba i jos tisuće drugih online stranica za narudžbu suvenira i ukrasa koje i mi izrađujemo. No, prvo i osnovno nikada ne znate točno što ćete dobiti narudžbom ove vrste preko različitih web stranica. Kod nas kupci sami mogu sudjelovati u kreiranju proizvoda koje žele da im napravimo koristeći našu stručnu pomoć. Svoje proizvode ručno izrađujemo prema vlastitim idejama ili idejama naših kupaca, a cijena je uvijek ista, bez obzira je li netko naručio jedan suvenir magnet ili pak njih stotinu”, ističe poduzetnik Zoran Bašić.

Devedest posto svih narudžbi ovog jedinstvenog suvenirsko – ukrasnog programa od pleksiglasa ili drveta stižu od žena, koje imaju cijeli niz maštovitih prijedloga kako bi izradile vlastiti suvenir ili primjerice ukras za tortu.

Slavonac Zoran Bašić svojim suvenirima osvojio središte Beča

“Mi doista izrađujemo puno toga u segmentu Hobi arta, gdje kako kod nas tako i na tržištu Europske Unije dominira uvoz iz Kine. No, mi smo svojom domaćom radinosti, tj. ručnim radom, te prije svega kvalitetom i dostupnosti kupcima, osvojili lidersku poziciju u jugoistočnoj Europi. Ne samo da smo konkurentni, nego smo čak i jeftiniji od kineskog uvoza koji je preplavio tržište suvenira. Dakle ključ uspjeha kako kod Austrijanaca gdje dominiramo tako i kod nas su male serije po željama kupca, brza isporuka, tj. brzi odgovor na naručeno, uz fleksibilnost izmjena dizajna opet prema željama kupca”,  kaže Bašić.

U Beču je pak tvrtka Decoupage Repromaterijal Basic Art nazočna s četiri svoja proizvoda u suvenirnicama srca austrijskog glavnog grada. Potražnja za proizvodima je velika pa osvajanje novih tržišta uvjetuje i širenje proizvodnog pogona u Trnjanima, mjestu prve hrvatske tvornice za izradu magneta suvenira, što je novi poduzetnički korak Slavonca Zorana Bašića.

“Na hrvatskom tržištu veliki potencijal vidim u izradi repromaterijala za decoupage posebice kutija različitih veličina i oblika od kojih su neke šablonizirane dok ih je većina izrađena prema željama i potrebama klijenata koji nam se obraćaju sa punim povjerenjem kao i ostalih ukrasa, dekora, šablona…koje koriste u izradi istih”, prognozira ovaj slavonski poduzetnik.

Foto: Press

. . .

Zahvaljujemo na Vašem zanimanju za ovu press informaciju. Za sve potrebne podatke u cijelosti Vam stojimo na usluzi.