Šljivančaninu kazna za Ovčaru smanjena sa 17 na 10 godina

Haški sud (ICTY) smanjio je kaznu zatvora bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, farmi kod Vukovara, u studenom 1991. Sada je konačnom presudom dobio 10 godina zatvora.

Prema njoj kriv je za pomaganje i podupiranje zlostavljanja zarobljenika na Ovčari, no oslobođen je krivnje za pomaganje i podupiranje ubojstva 194. vukovarska zarobljenika.

ICTY je treću presudu u tome slučaju donio nakon što je razmotrio Šljivančaninov zahtjev za reviziju pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari, za što je sada oslobođen krivnje.

Nekadašnji načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA prvostupanjskom je presudom 2007. osuđen na pet godina zatvora te je odmah pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne. No u svibnju 2009. žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i pravomoćnom presudom povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji hrvatskih zarobljenika 21. i 22. studenog 1991.

Obrana Šljivančanina, jednog od pripadnika tzv. vukovarske trojice, zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva ratnih zarobljenika.

To je prvi put da je ICTY prihvatio zahtjev za preispitivanje pravomoćne presude, što je po statutu Haškog suda posljednji pravni lijek u nekom postupku.

Obrana Veselina Šljivančanina je nakon toga u listopadu od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Veselin Šljivančanin uhićen je u Beogradu 13. lipnja 2003., u pritvor Haaškog suda u Scheveningenu prebačen je 1. srpnja 2003., a suđenje je počelo 11. listopada 2005. U pritvoru je bio tijekom prvostupanjskog postupka, a iz njega je pušten u prosincu 2007. pošto je odslužio 90% kazne od pet godina zatvora.

U Scheveningen se vratio 4. svibnja 2009., dan uoči izricanja pravomoćne presude kojom je bio osuđen na 17 godina zatvora. S obzirom na vrijeme provedeno u pritvoru, Šljivančanin bi mogao biti na slobodi već za pola godine.

Druga dva pripadnika tzv. vukovarske trojice, zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina, a kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen je optužbe. [HRT]