Saborsko povjerenstvo Sanaderu skida imunitet, on već pobjegao iz zemlje

Državno odvjetništvo podnijelo je Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imuniteta saborskom zastupniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te traži njegovo privođenje, objavio je t-portal, nauz napomenu da uhidbeni nalog nosi oznaku državne tajne. No, kada povjerenstvo i Sabor odrade svoj posao i otvore mogućnost za uhićenje, policija Sanadera neće zateći na kućnoj adresi jer je već pobjegao iz zemlje. Policija je potvrdila da je prešao je državnu granicu i otišao u Sloveniju.

DORH-ov zahtjev nosi oznaku ‘ograničeno’ što znači da je uhidbeni nalog za Sanadera državna tajna i dok DORH ne skine oznaku tajnosti, nitko se o tome ne smije javno očitovati.

O skidanju imuniteta Ivi Sanaderu odlučivat će Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora u 14.30 sati, čija je sjednica već ranije, zbog nekih drugig predmeta, bila zakazana za danas.

Zahtjev je upućen ujutro u prijepodnevnim satima iz Odvjetništva u kabinet predsjednika Luke Bebića, potvrdila je Marina Buntić. Isti je zahtjev upućen MIP-u, koji je nadležan za ovakve slučajeve. Slučajno ili ne, sjednica povjerenstva zakazana je za poslijepodne još jučer.

Još nije poznato za što se tereti Ivu Sanadera; ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da se za jednog hrvatskog premijera traži pritvor.

HRT podsjeća kako se u medijima se već dulje spekulira da istražitelji u slučaju Fimi medije već sada imaju dovoljno dokaza protiv Ive Sanadera jer ga tereti više svjedoka. Bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić navodno je USKOK-ovim istražiteljima rekao da je u tri i pol godine Sanaderu u kovčezima u njegov stan odnio 30 milijuna kuna iz Fimi medije.

Jedan od svjedoka mogao bi biti i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. MUP je u njegovo doba Fimi mediji isplatio 26 milijuna kuna. Mediji navode kako je navodno u razgovoru s istražiteljima USKOK-a Sanadera teretio i bivši šef Uprave HEP-a Ivan Mravak. USKOK završava i istragu oko HEP-a i TLM-a te oko Skladgradnje, a sve te afere, nagađa se, vode do bivšeg premijera.