Spindelegger: Izručenje Divjaka Srbiji je nezamislivo

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izjavio je da njegova zemlja neće izručiti Srbiji bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhićen u četvrtak navečer na bečkom aerodromu Schwechat. “Prema našim stručnjacima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji je nezamislivo”, izjavio je Spindelegger bečkom dnevniku Der Kurier.

U Beču je istovremeno priopćeno da ministar zbog bolesti neće u ponedjeljak otputovati u ranije planirani posjet Sarajevu, prenijele su agencije.

Spindeleggerov glasnogovornik Alexander Schallenberg objasnio je novinarima da je ministar morao otkazati posjet jer ima temperaturu, pa se mora odmarati zbog važnih obveza ovog tjedna, kao što je izvanredni summit EU-a o Libiji u četvrtak.

Otkazivanje posjeta vrlo je osjetljivo, osobito zbog slučaju Divjak, pa je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u telefonskom razgovoru dogovorio s kolegom susret u što skorijem terminu, dodao je glasnogovornik. Ministri dviju zemalja idućih će se dana sastati u Beču ili Sarajevu.

U vezi sa slučajem Jovana Divjaka, austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju temeljem koje će odlučiti o daljnjem djelovanju, kazala je u ponedjeljak Christa Zemanek, glasnogovornica suda u Korneuburgu, grada pokraj Beča u kome je Divjak pitvoren.