Špirić: Uspostava vlasti bez HDZ-a je avanturizam

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da se zalaže za ustavno ponašanje i konstituiranje vlasti u BiH u skladu sa Ustavom te nazvao avanturizmom eventualno formiranje vlasti bez dva HDZ-a. Špirić je izrazio je žaljenje što vlast na razini BiH još nije formirana te istakao kako nikome nije u interesu da nakon pet mjeseci od izbora BiH nema vlast.

“Svi gubimo vrijeme i to nije nikome u interesu bilo da živi u Republici Srpskoj ili u Federaciji. Osobno sam za ustavno ponašanje i konstituiranje vlasti u skladu sa Ustavom. Istina ima i onih koji misle da generirajući krizu mogu formirati vlast ali, mislim, da je to `kamen o vrata BiH”, rekao je Špirić, koji je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, odnosno u razdoblju do formiranja novog kabineta.

Prema Špirićevim riječima, SNSD smatra da načelo rotacije u Vijeću ministara BiH stabilizira BiH i da se SNSD, boreći se za taj princip, bori i za poziciju RS-a u narednim izbornim ciklusima.

Govoreći o mogućnosti formiranja vlasti bez HDZ-a, Špirić je rekao da “to pitanje koje treba uputiti HDZ-u 1990 i HDZ-u BiH u smislu šta će oni uraditi ako se to desi”, te da ne zna hoće li biti takvog avanturizma.

“Može se dogoditi da se vlast brzo formira, može se dogoditi da se to odgađa u nedogled, a i jedno i drugo je loša varijanta za sve nas u BiH”, rekao je Špirić agenciji Srni tijekom posjeta Bijeljini, ističući da su SNSD i RS spremni za formiranje vlasti “koliko sutra”, ali uz poštovanje Ustava i zakona.

On je izrazio žaljenje što ima i onih koji prizivaju ulicu “kao posljednji model pokušaja prekompozicije BiH”, jer je “to najgora varijanta za BiH”. “Mi nismo spremni za takvu politiku, ali jesmo za dijalog i formiranje vlasti na temelju Ustava i izbornih rezultata”, rekao je Špirić.