Aliji Osmiću za zločine nad Hrvatima 11 godina zatvora

Sud BiH proglasio je Aliju Osmića krivim za ratni nad Hrvatima na području Bugojna te ga osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina. Kako javlja BIRN – Justice Report, Sud je Osmića proglasio krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u različitim prostorijama na području Bugojna.

Sud je zaključivši da je “individualno počinio ubojstvo i nanosio velike patnje i tjelesne ozljede zatvorenicima” te da je djela “počinio s izravnim umišljajem i voljom da ih čini”. “Ovaj zaključak proistječe iz djelovanja optuženog Osmića”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH.

Optuženi Osmić se nije pojavio na izricanju presude, a Gluhajić je kazao da mu se “po sili zakona”, odnosno zbog visine izrečene kazne, određuje pritvor. “Optuženi će biti uhićen i poslan u nadležnu pritvorsku jedinicu”, dodao je Gluhajić.

Prije izricanja presude, Kerim Čelik, branitelj optuženog, je kazao da ne zna razloge zašto nije došao na izricanje presude, naglasivši da po zakonu nije ni obavezan, ali i da je dostupan organima gonjenja.

Osmić je proglašen krivim što je tijekom rata u BiH, kao pripadnik vojne policije 307. motorizirane brigade Armije BiH, od 18. srpnja 1993. pa do 19. ožujka 1994., u garaži privatne kuće u naselju Donjići, “Marksističkom centru-Klosteru časnih sestara“ i prostorijama “BH banke“ postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava izvršivši ubojstvo i nanoseći teške tjelesne ozljede.

Osmić je oslobođen optužbe da je bio prisutan kada su zarobljenici skupljali leševe, kopali grobnice i obavljali druge radove na Gradskom groblju, gdje su bili izloženi premlaćivanju od kojeg je zatvorenik Mario Zrno podlegao jer, kako jerekao sudac Gluhajić, “nije pruženo dovoljno dokaza koji bi naveli na zaključak da je Osmić odgovoran za ovo djelo”.

Tijekom obrazloženja presude, Gluhajić je kazao da je došlo do promjene kvalifikacije djela iz ratnog zločina protiv stanovništva u ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. “Sve žrtve su bili ratni zarobljenici, to jest pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koje su zarobili pripadnici Armije BiH, čega je optuženi bio i svjestan”, kazao je Gluhajić.

Tijekom glavnog pretresa na suđenju Aliji Osmiću saslušano je 17 svjedoka optužbe, 12 obrane i jedan vještak, te je uveden veći broj materijalnih dokaza. “Na osnovu provedenih dokaza, Sudsko vijeće je zaključilo da je Osmić djelovao kao suizvršitelj u zlostavljanju zarobljenika, te ubojstvu Vlatka Kapetanovića”, kazao je Gluhajić.