SRAMOTA: Umirovljenik kažnjen s 2100 kuna jer je svoja drva prevozio bez žiga i popratnice

Foto: Pixabay

Umirovljenik Mato (67) proglašen je krivim i osuđen jer je prevozio dva kubna metra svojih drva za ogrjev koja nisu bila označeno žigom, niti je imao popratnicu, piše portal Danica.hr.

Mato je sredinom veljače ove godine oko 12.35 sati u mjestu Turanovac kod Virovitice “zatečen u prijevozu nežigosanog drvnog šumskog proizvoda, i to dva prostorna metra ogrjevnog drva bagrema traktorom IMT 539 virovitičkih registarskih oznaka”.

“Dakle, prevozio je neobilježeni drvni šumski proizvod, a učinio je to i bez propisanog teretnog lista, odnosno popratnice za drvo”, navodi se u presudi koja je donesena ovih dana.

Uzalud je Mato tumačio policiji kako su drva njegova, kako je srušio vlastiti bagrem da bi se imao čime grijati. Policija je sve prijavila Državnom inspektoratu, a oni su podnijeli prijavu sudu uz prijedlog da mu se drva oduzmu i dodijele državi.

Sutkinja je, dakle virovitičkog umirovljenika proglasila krivim te ga osudila na 2000 kuna kazne plus 100 kuna troškova prekršajnog postupka. U to vrijeme dva metra bagremova drva za ogrjev stajala su ukupno manje od 800 kuna.

No, odbijen je prijedlog inspektorata da mu se drva oduzmu. Sutkinja je uzela u obzir povredu prava vlasništva građana te utvrdila nerazmjeran odnos između predložene prekršajne sankcije i zaštite prava okrivljenika na mirno uživanje vlasništva.

Kad je riječ o visini kazne, sutkinja je napomenula kako je za svaki od ta dva prekršaja minimalna propisana kazna čak 10.000 kuna te je naglasila kako je Matu kaznila ispod zakonom propisanog minimuma.

Svejedno, umirovljeniku će i takva kazna biti previsoka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti i Državni inspektorat i virovitički umirovljenik.

Portal Danica.hr ranije je otkrio i kako je učiteljica (48), majka dvoje djece, proglašena krivom i kažnjena jer je iz zapuštenog vinograda svoje bake u vlastito dvorište dovezla oko 20 kubika drva za ogrjev.

Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru sirotu je učiteljicu kaznio s 900 kuna i 100 kuna troškova postupka jer je ogrjevno drvo bagrema prevezla bez teretnog lista, odnosno popratnice.

Učiteljica Đurđica, tako, bila kažnjena je jer je iz zapuštenog vinograda koji je naslijedila od bake posjekla vlastita stabla bagrema kako bi se imala čime grijati.

“Drva smo uzeli u zaraštenom vinogradu kojeg sam naslijedila od pokojne bake. Vinograd se godinama nije obrađivao, pa su na njemu narasla stabla bagrema za ogrjev. Nisam znala da je potrebna popratnica i da mora biti počekićan, pogotovo jer se ne radi o o šumi”, branila se žena, ali nije pomoglo.