NA DANAŠNJI DAN: Vlak slobode stigao u Split, dočekalo ga je 100.000 oduševljenih građana

Foto: Screenshot Youtube / HRT

Na današnji dan prije 27 godina više od 100 tisuća građana na splitskoj je Rivi dočekalo Vlak slobode čijim je dolaskom označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja te je hrvatski jug simbolično povezan s ostatkom domovine.

Željeznička kompozicija od 21 vagona 26. kolovoza 1995. ponovno je povezala Hrvatsku i izazvala slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita, podsjeća Dalmatinski portal.

U tom povijesnom vlaku, bili su predsjednik dr. Franjo Tuđman, mnogi državni dužnosnici i stranački prvaci, prognanici te kulturni i javni djelatnici. Na svim postajama, predsjednik Tuđman podsjećao je na dane Domovinskoga rata i uspješnu Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove.

Oslobađanje Knina, Tuđman je ocijenio kao stvaranje temelja za samostalnu i nezavisnu suverenu Hrvatsku za buduća stoljeća. I cijeli Split s okolicom oduševljeno je pozdravio dolazak Vlaka slobode. Nezaboravna scena dogodila se kad je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”, a nepregledno mnoštvo na splitskoj Rivi odgovorilo je poklicima: “Vukovar, Vukovar!”.

Prije dvije godine u mandatu Andre Krstulovića Opare organizirana je prigodna izložba povodom obilježavanja 25 godina od dolaska Vlaka slobode, a bivši gradonačelnik i danas se prisjetio tog važnog događaja.

“Nismo samo zaboravili da je na današnji dan došao Vlak slobode kad je na prepunoj Rivi Split Tuđmanu odgovorio i klicao ime Vukovara (što je jedan od najljepših događaja u povijesti našega grada),nego smo zaboravili i da je danas sveti Staš, s Dujmom suzaštitnik Splita. Eh…”, napisao je.

dd0826