Srbi zbog "Oluje" od američke tvrtke L3 traže 10 milijardi dolara!

Srbi okupljeni u skupini pod nazivom “Žrtve genocida u Krajini” u srijedu su na saveznom sudu u Chicagu u SAD-u podnijeli tužbu protiv velike američke korporacije L-3 Communications. U tužbi pod oznakom “10-cv-5197, Sjeverni Distrikt Illinoisa (Chicago)” Srbi tvrde da je njezina tvrtka kćer MPRI koja se bavi vojnim konzaltingom, “uvježbala i opremila hrvatske snage koje su u ljeto 1995. provele masovna ubojstva i genocid više od 200.000 miroljubivog srpskog stanovništva u Republici Srpskoj Krajini”!
Tužitelji u tužbi navode da je “Oluja bila najveća vojna kopnena ofenziva na tlu Europe nakon II. svjetskog rata”. Ističu da predstavljaju sve Srbe koji su u to vrijeme živjeli u tzv. SAO Krajini pa od američke tvrtke traže odštetu od čak – 10,5 milijardi dolara!

Kako doznaje Zaštita, u tužbi se izrijekom ne tvrdi da je osoblje kompanije MPRI “osobno sudjelovalo u genocidu, ali se pouzdano zna da je MPRI osigurao ljude i sredstva kako bi se genocid dogodio i proveo”, prenosi američki Bloomberg.

Kompanija L-3 sa sjedištem u New Yorku šesta je po veličini američka tvrtka specijalizirana za sigurnosne i vojne poslove, kontraobavještajno djelovanje, izviđanje terena i obučavanje vojnika, no njezina područja djelovanja mnogo su šira pa obuhvaćaju i sustave za skeniranje, videonadzorne sustave, senzore, satelitsku komunikaciju, sigurnosno kodiranje poruka….

Njezina tvrtka kćer MPRI (Military Professional Resources Incorporated) koju Srbi tuže, ima pak sjedište u Virginiji, no njezinih više od 6000 zaposlenika djeluje diljem svijeta u 40 država. Kompaniju je 1987. godine osnovalo osam američkih umirovljenih vojnih stručnjaka, godine 2000. za 40 ih je milijuna dolara kupila gigantska korporacija L-3, a od siječnja 2010. MPRI vodi umirovljeni general Bantz John Craddock.

Neki američki mediji koji su prenijelu ovu informaciju podsjećaju na kronologiju zbivanja 1991. godine, spominjući pritom i Miloševića, raspad Jugoslavije, osnivanje tzv. SAO Krajine te vojno-redarstvenu akciju “Oluja” kojom je Hrvatska 1995. oslobodila okupirana područja.

Kompaniju MPRI Srbi optužuju da je Hrvate ne samo opremila za tu akciju, nego im čak i do zadnjeg detalja isplanirala čitav tijek akcije. “Akcija ‘Oluja’ provedena je kao krajnje agresivan, sustavni vojni napad i bombardiranje nenaoružanog civilnog stanovništva koje je bilo stavljeno pod zaštitu Ujedinjenih naroda”, piše u tužbi napisanoj na 40 stranica.

“Operacija ‘Oluja’ provedena je s jednim jedinim ciljem – da se ubiju ili protjeraju etnički Srbi iz Krajine samo zato što su manjina druge nacije i vjere U tužbi se navodi da je MPRI s Hrvatskom u listopadu 1994. godine potpisala multimilijunski ugovor koji je, uz ostalo, uključivao da će MPRI “kroz svoje kontakte nabaviti teško naoružanje i uvesti ga u Hrvatsku, osigurati Hrvatskoj vojsci slike i podatke s terena u stvarnom vremenu”.

Štoviše, Srbi koji stoje iza ove nevjerojatne sudske tužbe čak spominju sastanak predstavnika MPRI-ja i tadašnjeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška koji se navodno održao u listopadu 1994. i u kojem je ministar Šušak Amerikancima rekao doslovce ovako: “Želim istjerati Srbe iz moje zemlje!”!?

Tekst tužbe dalje nastavlja s detaljima “Oluje”, uz napomenu da hrvatska oslobodilačka operacija čak i svoje ime zapravo duguje Amerikancima i njihovoj operaciji “Desert Storm” provedenoj u Iraku. Naravno, tužitelji se pozivaju i na optužnice Haaškog suda protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača.

Optužuju Hrvatsku da je, nakon protjerivanja 200.000 Srba po tim napuštenim krajevima posijala na desetke tisuća mina, a sve s ciljem da se istjerano srpsko stanovništvo zbog straha više nikad ne vrati. “Genocid nad Srbima proveden 1995. još nije završen jer povratnicima prijete smrtonosne mine”, dodaje se u tužbi.

Zaštita je otkrila da grupu “Žrtve genocida u Krajini” na sudu predstavlja odvjetnik Anthony D’Amato, a pomažu mu Robert Pavich, John Ostojic i Kevin Rogers. Do spomenute svote od 10,5 milijardi dolara došli su pomnoživši 200.000 navodnih “žrtava genocida” s 25.000 dolara po glavi stanovnika. Zatim su na tih 5 milijardi američkih dolara dodali kamate od pet posto godišnje, što danas, 15 godina kasnije, iznosi 10,4 milijarde dolara.

Od kompanije L-3 zatražili smo komentar, no zbog vremenske razlike između SAD-a i Hrvatske u redakciju Zaštite odgovori dosad još nisu stigli. [Antun Krešimir Buterin]

Izvor: Zastita.info